114 години от обявяването на независимостта на България

0
146
22 септември 1908 година – денят, в който България обявява своята независимост с манифеста на българския княз Фердинанд, слага край на последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независимо царство, начело с коронования вече Цар Фердинанд

 

Годината и датата за обявяването на независимостта на младата българска държава никак не са случайни. Българската дипломация по това време отчита благоприятна международна обстановка, а българският княз се срещнал във Виена лично с император Франц-Йозеф и поискал подкрепа от Австро-Унгария – една от Великите сили, наложили Берлинския договор.

Независимостта на България е обявена от княза в старата столица Велико Търново, като знак за приемственост и почит към столицата на Второто българско царство. Но независимостта не идва само с произнасянето на един паметен царски манифест, от тук нататък следва нелекия път за международното признаване на този стремеж към държавна независимост.

Високата порта /Турция/ настоява България да плаща данък, заради това нарушаване на Берлинския договор, но министър-председателят Александър Малинов отказва и заявява, че независимост не се откупува. Българската армия е поставена в частична мобилизация. Руската империя в този момент не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя е съгласна да опрости дълга на Османската империя, останал от войната 1877-78г. От своя страна и Високата порта се отказва да иска обезщетение от България, признавайки независимостта ѝ.

Днес, често свързваме Деня на независимостта и с победата и на българската дипломация, в това ни убеждава и историкът Ирина Ботева от гр. Панагюрище:

„Много е важна датата 22 септември, защото за почти всички събития дотогава /без Съединението!/, по един или друг начин ние сме очаквали помощ от Великите сили. Винаги сме зависили от това тези Велики сили какво отношение ще имат към нашето желание за свобода. Ако изключим падането ни под Османско владичество, едва ли има по-трагичен момент от подписването на Берлинския договор, а след него оставаме в очакване на „благословия“ от някоя голяма държава. А този акт, който е извършен на 22 септември 1908 г., начело с Александър Малинов, като министър-председател и цар Фердинанд е доказателство за това, че тази държава трябва да бъде независима и има силите да се докаже на международната сцена и да отстоява тази независимост. Поне за мен това е много силен акт, който е напълно достоен да съперничи със 6 септември, защото и двете събития са абсолютно български и доказваме на света, че можем да живеем като обединена, самостоятелна държава.“

Днес, 114 години по-късно, 22 септември продължава да предизвиква чувство на гордост и признателност сред българите. Така например за студента по история Цвятко Цветков Денят на независимостта е също толкова важен, както и 3 март – Освобождението на България:

„Това е важен ден, защото вече сме независими от Османската империя и можем да търгуваме и с другите европейски страни и народи и този празник показва, че ние вече сме самостоятелни и не се нуждаем от подкрепата на по-силните държави. А да си независим означава да не си подчинен и да си свободен в действията си.“

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here