Борисов в Шумен: Не ме е страх от Кирил и Асен, страх ме е за АЕЦ Запорожие

BIG5АКТУАЛНОБорисов в Шумен: Не ме е страх от Кирил и Асен, страх...

 

„Ако ме питате дали ме е страх от Кирил и Асен, не ме е страх. Но истински ме е страх как наивно и моите колеги от Европа, а особено от съседните държави, се отнасят към ядрената централа Запорожие. Днес президентът свикал някакъв съвет с министрите му. А ние трябва такъв шум да вдигнем за тази централа – в Европа, в МААЕ, в ООН…“

 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Шумен на предизборно събрание.

Борисов посочи, че при една евентуална авария в АЕЦ „Запорожие“ „всичко приключва“: „Който може да избяга в Канада, може, които останем тука, пак ще бъдем първи в Европа по онкозаболявания“.

„Сега да спра и да питам: „Христо, кой назначи тези институции?“ – в ДАНС, НСО, МВР? Шефът на Военното разузнаване – назначен от Петков, Нинова, Слави и компания. Шефът и главен секретар на вътрешна сигурност, назначен от Петков, Христо Иванов и коалиционните партньори. Ако на тези места бяха нашите назначения, които ПП изчегъртаха, те щяха да имат позицията на ГЕРБ, каквото и да им струва това“, подчерта Борисов.

„Не може Путин да си играе с живота и здравето на хората на територията на Украйна и да ни заплашва и нас!“, добави той и обяви, че в знак на протест кметовете на София, Пловдив, Варна, Шумен, са изключили осветлението на паметниците на Съветската армия в знак на протест.

„За първи път в тези объркани времена мога да ви кажа, че ако Господ е милостив – нашият Исус, вашият Аллах, то е защото ние доказахме етническата толерантност“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

И затова нашите кметове в София, Пловдив, Варна, Шумен, загасиха осветлението на паметниците на Съветската армия в знак на протест, обясни лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ прочете точните данни за актуалното състояние на реакторите на АЕЦ „Запорожие“ и отново отбеляза риска от повреда при атаките срещу централата.

„Ние сме в тотален риск! Това трябва да се спре! Те си играят с нашия живот и здраве и като на руска рулетка падат снаряди и ракети около ядрена бомба. Каква по-голяма опасност има за Европа и за нас“, подчерта той.

Тази централа трябва веднага да я поставят под особена охрана, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той сподели опасенията си, като изтъкна, че на фона на тази огромна опасност всичко друго бледнее. За какъв туризъм, за каква чистота на водата ще говорим, когато с един удар всичко отива, попита риторично той.

„Хиляди години е разпадът на това нещо. И те си играят! От това ме е страх, защото стоиш и не можеш да направиш нищо“, заяви още Бойко Борисов.

Той разкритикува позицията, че трябва да се отдръпнем от подкрепата за Украйна и от „продължаващото подклаждане на конфликта с нови сили и въоръжение“.

„Обявените коалиционни партньори БСП и ДБ имат нови взаимоотношения. Едновременно с това, което казва госпожа Нинова, Христо Иванов настоява президентът Радев да събере ръководствата на политическите сили от 47-то Народно събрание… Ама ние на никого не се противопоставяме. Консултативните срещи при президента и назначените от него министри нямат широка легитимност. Само че сега ДБ искат Радев да обере пешкира“, обясни Борисов.

„Христо, разбираме, че искаш да прехвърлиш вината. Но институциите, които отговарят за това, са ваши, не на Радев. Той е издал указа“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Той иронизира ПП, които се опитваха да го унижат с повтарянето „Борисов хвърляше пари през джипката“ и даде примери с всички населени места, без значение от коя партия е кметът, които са получили средства от правителството на ГЕРБ.

„А две години тях ги няма. Нито един инфраструктурен проект не показаха как се прави. Ние сме строили по законен начин. Това, че имаше един Рашков, който говореше за чували с пари, две години чакаме да ни ги покажат. И да покаже тези, на които „съм изял костите“, ама те се оказаха живи и здрави. А за „подслушването“… Пак нищо не се доказа. Всичко беше срещу нас!“, заяви Борисов и цитира световноизвестния шахматист Гари Каспаров, който казва, че „ГЕРБ е единствената партия, която има правилна позиция – и за мира, и за войната“.

Той коментира и мигрантския натиск към страната ни: „Аз правех две неща – с единия крак в Брюксел – при Шарл Мишел, Жан-Клод Юнкер, Урсула фон дер Лайен…, с другия крак в Истанбул – при Тайпи… Заведох ги всички на границата. И така държавата ни беше с нулева миграция“.

„С Тайпи работехме така – когато той имаше проблеми, аз бях при него. Той няма да го забрави никога. Знае, че сме приятели, че българските мюсюлмани са мост на приятелство между България и Турция. И затова ние строим и джамии, и църкви. И затова като идвам във вашия край, и ходжите идват да ме поздравят. Ние сме братя и трябва да живеем заедно в мир“, заяви Борисов.

Бях си приготвил бележки, но няма да ви говоря за цените на тока, на газа, на горивата, но тях вие си ги знаете, обяви Борисов.

„Шумен имаше шанса с кмета му, с нашата организация – почти всичко, което поискаха, да бъде направено. Започвам с пречиствателната станция за питейни води. Всяко едно нещо в Шумен и областта, включително и Хитрино – не само държавата даде 10 милиона. Тогава мюфтията ме нарече свой брат. И владиката помогна. Бяхме съпричастни. И когато имаше риск да се взриви, отидох с Николов, шефа на пожарната, там. Това е разликата. Училища, старчески домове, улици – 25 големи инвеститори. Като сложим и съседите ви от Търговище и „Шишеджам“ искам да ги попитам – при тази цена на електроенергията, рискът е за поне 27 хиляди души да останат без работа. Дори и това не е най-страшното“, заяви той.

Препълнената зала „Арена“, изградена със средства, отделени от правителството „Борисов“, го посрещна с овации.

Кметът Любомир Христов откри събитието с емоционални думи на благодарност към Бойко Борисов и неговия екип за помощта, оказана на града и региона.

„От две години един пирон не сме забили“, заяви Христов по отношение на управлението на „Промяната“, което спря парите за общините.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС и бивш министър на образованието и науката Красимир Вълчев представи един по един кандидатите на коалицията за народни представители.

Красимир Вълчев сподели, че най-честият въпрос, който му задават симпатизантите на ГЕРБ, е дали ще има газ и отопление за училищата, дали няма да прекъснат работата си редица структуроопределящи предприятия заради енергийната криза.

„Не съм виждал толкова ядосани ръководителите на работодателските организации, след като три месеца ги баламосваха и върнаха, като не им дадоха компенсациите за тока“, заяви той.

Бившият министър на енергетиката и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Търговище Теменужка Петкова приветства гражданите на Шумен и заяви: „На 2 октомври ние всички трябва да направим своя избор – за бъдещето на България, за бъдещето на своите деца. От нас зависи дали след това България ще има един достоен лидер или ще ни представляват хора, които гледат на България като на фирма. Такива хора повече не бива да бъдат допускани до управлението на страната“.

Петкова заяви, че е убедена – на 2 октомври България ще има първа политическа сила и тя ще е ГЕРБ.

Тя говори за кризата в енергетиката, която успяха да създадат „аматьорите“ от ПП, които оставиха страната ни без природен газ, след което отново започнаха да го продават, но с 30% по-висока цена заради посредници, близки до тях.

източник: Епицентър

[td_block_social_counter]

Последни новини