Започват референдумите за присъединяване към Русия в четири украински района

1
224

 

Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области представляват около 15% от територията на Украйна

 

Четири района на Украйна, контролирани от Москва и проруските сили, се подготвят да проведат референдуми за присъединяване към Русия.  Допитванията започват днес и продължават до 27 септември. В условията на специална военна операция обстановката там е тежка, но властите са се постарали да създадат условия за максимално безопасно волеизявление, предават руските медии.

В ДНР и ЛНР на участниците в допитването ще бъде зададен един въпрос: подкрепяте ли влизането на републиката в състава на Русия като субект на федерацията? В Херсонска и Запорожка област има три: искате ли да се отделите от Украйна, да създадете независими държави и да се присъедините към Русия?

ДНР планира да отвори 450 избирателни секции и да оборудва още 200 в Русия, за да могат да гласуват и бежанците. В LPR има 461 обекта в републиката, 201 – в Русия. В Запорожка област – 394. Още 85 – в Русия, ЛНР, ДНР и Херсонска област. В Херсон – 198.

В ДНР се очаква да гласуват над 1,5 милиона души, в Запорожка област – над 500 хиляди, а в Херсонска – 750 хиляди. В същото време Донецк и Луганск отпечатаха бюлетините си само на руски, а Херсон и Запорожка област – на руски и украински.

Спазването на демократичните норми ще се следи от наблюдатели, включително чуждестранни. Сред тях са представители на всички фракции на Държавната дума. Акредитираните журналисти ще могат да отразяват вота.

Въпреки това Западът няма да признае резултатите от допитването. Това заявиха ръководителите на Германия, Франция, САЩ, Великобритания, представители на НАТО и Европейския съюз. Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба каза, че за Киев гласуването и резултатите от него няма да променят нищо.

Референдумите в Донбас се осъждат категорично от Запада като нелегитимен и водещ към незаконно анексиране. Според анализатори, това може рязко да ескалира войната. Резултатите се смятат за предрешени в полза на анексирането, а Украйна и нейните съюзници вече дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите.

Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области представляват около 15% от територията на Украйна.

превод и редакция: BIG5

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here