Главният прокурор на Ню Йорк пред NBOX: NEXO не успя да се регистрира, както се изисква от закона на щата, а излъга инвеститорите за своята регистрация! (ДОКУМЕНТ)

2
432

 

„Главният прокурор Джеймс търси реституция за хиляди измамени инвеститори, отнемане на приходите, получени от незаконното поведение на Nexo и постоянни забрани срещу нарушенията на държавното законодателство от страна на ответниците“. Това е само малка част от цялата информация до NBOX.bg

 

Прокурор №1 на Ню Йорк Летисия Джеймс официално отговори на въпроси на NBOX.bg, свързани с компанията NEXO.

Преди да стигнем до отговорa на главния прокурор Летисия Джеймс пред NBOX.bg, нека припомним, че на 18 октомври 2021 г. обвинител №1 на щата съобщи, че е изпратила писмо за въздържане и прекратяване дейността на две водещи компании за търговия с криптовалута, една от която е NEXO, писаха преди време медии. Линк към първоизточника: (https://www.theblockcrypto.com/linked/120972/new-york-joins-crackdown-on-crypto-lending-seemingly-targeting-nexo-and-celsius)

Преди около 2 години платформата за разследваща журналистика Bird.bg разкри, че собствениците на NEXO са участвали в неясни схеми, свързани с търговия с криптовалута. Ето какво написаха тогава от Bird.bg, цитирано от NBOX.bg – Вижте ТУК цялото разследване на медията.

Накратко за схемата на NEXO:

В България 67% от населението е взело средно по 1 кредит и половина през 2021-а година и условията са ни повече от ясни. Но в случая с компанията на NEXO обезпечаването не е това, което ние познаваме. Схемата на NEXO е следната: когато “банката” ви отпусне кредит, в замяна на обезпечение, потребителят трябва заплати с криптовалута, като тя се равнява в размер на около 150%. Проблемът обаче не стига до големия процент, а че от компанията могат да злоупотребят с ценните ви книжа или стоки.

Сайтът alarma.bg пък публикува разследване, което гласи, че депутатът от 43-ото Народно събрание (2014 – 2017 г.) Антони Тренчев е главно действащо лице в мащабна икономическа измама за над 4 милиарда долара, свързана с компанията за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo.

35-годишният бивш народен избраник от Реформаторския блок е съосновател и управляващ съдружник в регистрираната през 2018 г. българска криптобанка Nexo, за която от САЩ вече пристигат множество сигнали, че действа като Понци схема (термин, който днес се използва за обозначаване на всяка незаконна финансова операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори, б.ред.) и че ще повтори съдбата на криптопирамидата OneCoin („Уанкойн“) на Ружа Игнатова, пише още alarma.bg.

След броени дни същата медия публикува и материал за това, че Федералните служби в Америка са стартирали разследване срещу българската компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo заради съмнения за прикриване на огромна дупка в размер на близо 4 милиарда долара.

А ден след това Alarma.bg поясни, че българската компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo, управлявана от шефът на “Хелп Карма”, е загубила поне $ 4 милиарда на хиляди свои вложители и заемодатели от цял свят през последните месеци, но прикрива огромната дупка в портфейла си. Медията също потвърди информацията, че срещу дружеството е стартирало разследване в САЩ заради съмнения за наличие на Понци схема, сходна на измамата OneCoin на българката Ружа Игнатова.

Медията също допълни, че скандалните разкрития за тежкия финансов срив в криптобанката Nexo идват от разследващия екип на „Видра“ – популярна анализаторска платформа в света на криптовалутата. От „Видра“ алармират за прикривана ликвидна криза в Nexo, която до края на календарната 2022 г. ще донесе сигурна загуба от 87% в портфейла на дружеството.

За капак на разследванията на нашите колеги, прокурор №1 на Ню Йорк отговори със следното официално съобщение към журналист на NBOX.bg:

НЮ ЙОРК – Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс днес се присъедини към седем държавни регулатори на ценни книжа в съденето на компаниите за криптовалута Nexo Inc. и Nexo Capital Inc. (Nexo) за това, че не са се регистрирали в държавата като брокери или дилъри на ценни книжа и стоки и за лъжа на инвеститорите за своя статус на регистрация. Въпреки предупрежденията от Службата на главния прокурор (OAG) да се регистрират като брокер или дилър на ценни книжа и стоки, Nexo не успя да го направи и представи погрешно пред инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформата. В Ню Йорк субектите, участващи в предлагането, покупката или продажбата на ценни книжа или стоки, включително платформи за криптовалута, трябва да се регистрират в OAG, ако работят в щата или предлагат продуктите си на жители на Ню Йорк. Чрез съдебния си иск главният прокурор Джеймс иска отнемане на всички приходи, получени от незаконното поведение на Nexo, и реституция за инвеститорите.

„Платформите за криптовалута не са изключителни; те трябва да се регистрират, за да работят точно като други инвестиционни платформи“, каза главният прокурор Джеймс. „Nexo наруши закона и доверието на инвеститорите, като невярно заяви, че е лицензирана и регистрирана платформа. Nexo трябва да спре своите незаконни операции и да предприеме необходимите действия, за да защити своите инвеститори.

Днешното дело — заведено във Върховния съд на щата Ню Йорк — твърди, че Nexo е популяризирал и продавал ценни книжа под формата на лихвоносна сметка във виртуална валута, наречена Earn Interest Product, с обещания за висока възвръщаемост за участващите инвеститори, без да се регистрира като брокер или дилър на ценни книжа, както се изисква от държавния закон. Освен това в делото се твърди, че компанията Nexo се е занимавала с нерегистрирана покупка и продажба на ценни книжа и стоки чрез своята платформа за търговия с виртуална валута, наречена Nexo Exchange, и е заблудила инвеститорите, като е представила невярно, че е в съответствие с приложимите закони и разпоредби. Приблизително 10 000 нюйоркчани имат акаунти в Nexo.

Прокурор номер 1 Джеймс изрично обвинява Nexo в нарушаване на Закона на Мартин в Ню Йорк и Закона за изпълнителната власт на Ню Йорк § 63 (12). Главният прокурор Джеймс търси реституция за хиляди измамени инвеститори, отнемане на приходите, получени от незаконното поведение на Nexo, и постоянни забрани срещу нарушенията на държавното законодателство от страна на ответниците.

Този въпрос възниква от разследване, проведено в координация с работна група от държавни регулатори на ценни книжа. Днес държавните регулатори на ценни книжа на Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт подадоха свои собствени административни действия срещу Nexo.

Днешното подаване продължава усилията на главния прокурор Летисия Джеймс да регулира индустрията на криптовалутите и да защити инвеститорите в Ню Йорк. През август главният прокурор Джеймс призова нюйоркчани, засегнати от сътресения на пазарите на криптовалути – включително замразени сметки и измамно поведение, да докладват тези проблеми на OAG. През юни главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за опасните рискове от инвестиране в криптовалути, след като пазарът достигна рекордно ниски нива. Също през юни главният прокурор Джеймс постигна споразумение за близо 1 милион долара с крипто платформата BlockFi Lending LLC за предлагане на нерегистрирани ценни книжа. По-рано тази година главният прокурор на Ню Йорк издаде известие за данъкоплатците до инвеститорите във виртуална валута и техните данъчни консултанти да декларират точно и плащат данъци върху своите виртуални инвестиции. През октомври 2021 г. главният прокурор Джеймс нареди на нерегистрираните платформи за крипто кредитиране (включително Nexo) да прекратят дейността си поради неизпълнение на законовите си задължения. През март 2021 г. главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за рисковете от инвестициите в криптовалута и напомни на инвестиционните платформи за техните законови задължения.

Главният прокурор Джеймс продължава да призовава жителите на Ню Йорк, които са били засегнати от измамно поведение на пазара на виртуални активи, да докладват за тези проблеми на OAG. Главният прокурор Джеймс също насърчава работниците в индустрията на криптовалутите, които може да са станали свидетели на неправомерно поведение или измама, да подадат жалба за нередности в нейния офис, което може да стане анонимно.

Този случай се разглежда от помощник-главния прокурор Джеси Дивайн от Бюрото за защита на инвеститорите, с помощта на правния асистент Чармейн Блейк – също от Бюрото за защита на инвеститорите, и детектив-следовател Брайън Мец от отдела за разследвания. Бюрото за защита на инвеститорите се ръководи от началника на бюрото Шамисо Масвосве и изпълняващия длъжността заместник-началник на бюрото Кен Хаим и е част от отдела за икономическо правосъдие, който се ръководи от главния заместник-главен прокурор Крис Д’Анджело и се контролира от първия заместник-главен прокурор Дженифър Леви.

New York State Office of the Attorney General

ДОКУМЕНТ + СНИМКИ НА ОФИЦИАЛНИЯ МЕЙЛ ЗА NBOX.BG:

2022.09.26_nexo_complaint_final

Николай Самоковски, NBOX.bg

Осем щатски регулаторни органи обвиняват Nexo за нерегистриране на лихвена сметка

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here