Осем щатски регулаторни органи обвиняват Nexo за нерегистриране на лихвена сметка

0
305

 

„Nexo наруши закона и доверието на инвеститорите, като лъжливо заяви, че е лицензирана и регистрирана платформа“, каза главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс по отношение на компанията, която е собственост на българи

 

Осем американски щатски регулаторни органи обвиниха в понеделник кредитора за криптовалута Nexo Group за предполагаем неуспех да регистрира своя продукт Earn Interest, докато властите репресират платформите за цифрови активи, разтърсени от криптокризата през последните месеци, съобщава Ройтерс.

Регулаторите от Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт заведоха административни действия срещу компанията Nexo, заявявайки, че нейните сметки се квалифицират като ценни книжа и трябва да бъдат регистрирани като такива.

„Nexo наруши закона и доверието на инвеститорите, като лъжливо заяви, че е лицензирана и регистрирана платформа“, каза главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, добавяйки, че вече е съдила компанията и иска „отнемане на всички приходи, получени от незаконното поведение на Nexo“.

През февруари BlockFi се съгласи да плати 100 милиона долара вследствие на споразумение с Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, според които неговият лихвоносен продукт е трябвало да бъде регистриран като ценна книга.

Оттогава платформите за цифрови активи търсят повече яснота относно правилата, управляващи такива продукти, като казват, че настоящите разпоредби остават неясни.

„След насоките на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ относно продуктите за печелене през февруари 2022 г. Nexo доброволно прекрати включването на нови клиенти от САЩ за нашия продукт за печелене на лихви, както и спря продукта за нови баланси за съществуващи клиенти“, каза компанията.

Лихвените сметки на Nexo обещават годишен лихвен процент до 36%, според Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации.

Компанията обаче казва, че 36% лихва е приложима само за един актив и не рекламира високия процент. За по-голямата част от активите на неговата платформа предлаганите проценти са в едноцифрени проценти, казват от Nexo.

Регулаторните ограничения идват на фона на криптокриза, която доведе до рязък спад на цените тази година, тъй като настроенията за избягване на риска и страховете от задаваща се рецесия смазаха рисковите активи, принуждавайки някои компании да фалират.

източник: Reuters, превод и редакция: BIG5 

Главният прокурор на Ню Йорк пред NBOX: NEXO не успя да се регистрира, както се изисква от закона на щата, а излъга инвеститорите за своята регистрация! (ДОКУМЕНТ)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here