Кирил Петков влезе без покана в дебат по bTV, Томислав Дончев и Деница Сачева напуснаха студиото

0
201

 

Бившият премиер смени без предупреждение предвидения за участие по програма Венко Сабрутев

 

Изненадваща поява на Кирил Петков на предизборния дебат в ефира на bTV вдигна градуса на емоциите и провокира представителите на ГЕРБ Томислав Дончев и Деница Сачева да напуснат демонстративно студиото. Причината – по уговорка с екипа на телевизията в дебатите от ПП е трябвало да участва Венко Сабрутев.

„Сега сме изправени в безпрецедентна ситуация. В последния момент Венко Сабрутев от ПП не се яви за началото на дебата – без предупреждение. Пред студиото на bTV се оказа бившият премиер Кирил Петков“, обяви водещата Мария Цънцарова.

Петков се защити, че решил да смени Сабрутев, след като той е бил възпрепятстван по лични причини.

„Казусите в държавата са толкова големи в момента, че когато Венко не е могъл да дойде, реших, че мога аз да отговоря на важните въпроси. ГЕРБ се страхуваше да участват в дебат с мен или с г-н Василев. Дължим на българският народ да има знанието кой ще води държавата след 2 октомври“, аргументира появата си Петков.

Появата му обаче предизвика недоволство, както от Мария Цънцарова, така и от Томислав Дончев, който също неканен и също изненадващо влезе в студиото и се присъедини към представителя на ГЕРБ Деница Сачева.

„Аз разбрах, че това е свободно мероприятие и бях на 15 минути оттук и реших да дойда“, каза Дончев.

Последва спор за правилата и тяхното спазване.

„Политическият сблъсък, дебатът на идеи, принципи, цели, програми е изключително важен, но преди това има един друг разговор – за правилата. Ако ние не сме състояние да спазваме правилата, къде са всичките ни обещания, цели, приоритети и програми. Представете си например вие да бяхте организирали дебат на тема „Здравеопазване“. Ние да бяхме изпратили професор Ангелов и след 10 минути дебатът се окаже, че по тема „Газова криза““, попита зам.-председателят на ГЕРБ.

От своя страна Деница Сачева каза на Петков: „Вие не уважавате правилата, законите, конституцията и сте решил, че можете да правите каквото си искате“.

Съпредседателят на ПП пък попита: „Къде се крие г-н Борисов, той е вашият лидер, защо той не дойде? Българският народ има право да знае кой ще води след 2 октомври и, ако един от нас не може да дойде, най-коректно е да изпратим лидера“.

„Въведете ред в студиото или аз да го въведа“, обърна се към водещата заместник-председателят на партията на Борисов и добави, че трябва да има дебат за свободата на словото.

След това в знак на протест, че правилата трябва да важат за всички, Дончев и Сачева си тръгнаха. Другите участници останаха в студиото, в това число и Кирил Петков.

Минути по-късно и Любомир Каримански от ИТН предупреди, че ще е следващият, който ще напусне дебата, след като разкритикува, че „г-н Петков е ководещият“.

„Когато един човек излъже и наруши Конституцията, той ще го направи още веднъж. Не мога да толерирам нарушаването на правилата в дебата“, каза Каримански, но все пак остана в студиото.

източник: Дир.бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here