Сергей Наришкин: Имаме доказателства, че Западът е замесен в саботажа на газопроводите „Северен поток“

1
231

 

Службата за външно разузнаване на Русия разполага с материали, които сочат западна следа в „организацията и осъществяването“ на терористичния акт срещу газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 в Балтийско море. Това съобщи днес пред журналисти директорът на службата Сергей Наришкин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Според него „Западът прави всичко, за да прикрие истинските извършители и организатори на този международен терористичен акт“.

Изказването на Наришкин е най-директното обвинение към Запада от висш руски представител по повод течовете на природен газ от тръбите на „Северен поток“ 1 и 2. Шефът на разузнаването обаче не уточнява с какви доказателства разполага за твърденията си, отбеляза Ройтерс.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че тази „безпрецедентна диверсия“ представлява „акт на международен тероризъм“. Европейският съюз разследва причините за изтичането на газ в морето край бреговете на Дания и Швеция и също предположи като причина саботаж, а шведският министър на енергетиката допусна умишлени действия на държавно ниво.

След като в понеделник бе открито първото изтичане, незабавно бе спряно подаването на гориво по двата газопровода, но в тръбите все още има газ. От компанията оператор на „Северен поток“ 1, казаха, че засега не са в състояние да си осигурят достъп до пробивите в тръбите и предположиха, че изтичането ще спре до понеделник.

 

Източник: БТА

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here