НОВА ЗАДКУЛИСНА СХЕМА: „Промяната“ гласи за премиер Евгени Ангелов, за шеф на парламента – Атанас Атанасов от ДБ

0
526

 

Всичко се случва с тихото съгласие и одобрение от ГЕРБ 

 

Макар и да заявиха публично от „Продължаваме промяната“, че няма да правят правителство и че това било отговорност на спечелилите изборите ГЕРБ, явно има мощен натиск отвън за съставяне на редовен кабинет. BIG5 научи, че харвардци са започнали да редят не само кабинет, но и какво да е ръководството на парламента. Всичко се случва с тихото съгласие и одобрение от ГЕРБ, които днес дадоха да се разбере, че стават много по-отворени към всички. Според достоверни източници ПП ще издигне за министър-председател финансиста Евгени Ангелов, а председател на Народното събрание ще предложи Атанас Атанасов от Демократична България.

И ако големият малък човек от Десницата е известен в публичното пространство, то фигурата на Евгени Ангелов заслужава известно осветляване. Името му нашумя неотдавна покрай разследването в две части на сайта „Афера“ „Октоподът на Промяната“, което бе препечатано от редица медии, включително и BIG5 (виж първа част -тук- и втора част -тук-). Разследването изсветлява връзките на харвардските възпитаници от “Продължаваме промяната“ и факта, че те въобще не са нови лица за държавното управление, както се самопредставят. Дори напротив – още от 2013 г. те активно управляват на ключови длъжности.

В края на август месец Българска легия „Антимафия“ изпрати разследването на сайта „Афера“ до Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия. От своя страна тя е препратила разследването до ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите, като в отговор е уверила, че ОЛАФ ще започне разследване по изнесените факти.

Ето какво пише във цитираното разследване за Евгени Ангелов:

Пръв с държавен пост от харвардци се урежда Евгени Ангелов. Той е бил заместник-министър на икономиката в първото правителство на Бойко Борисов (2009-2013), след което става съветник на президента Плевнелиев (до 2017). Управляващ съдружник в Silverline Capital и Съдружник в PostScriptum Ventures – важни и значителни по дейност фондове. Понастоящем Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране.

Фокусът му на работа в държавния сектор е включвал изработване и прилагане на политики в областта на икономиката, инвестициите и иновациите. Ангелов е бил отговорен за надзора на над 50 държавни предприятия и е отговарял за оперативна програма “Конкурентоспособност”, възлизаща на 1.2 млрд. евро. Той е бил Председател на бордовете на Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания и София Тех Парк, на който е и инициатор. Паралелно Евгени Ангелов оглавява инвестиционния борд на “Джереми” – Фонд на фондовете с ресурс от 350 млн. евро, който осигурява капиталово и дългово финансиране на стартъпи и малки и средни предприятия.

По Харвардска линия Евгени Ангелов, докато е съветник на президента Плевнелиев, ходатайства Асен Василев да бъде назначен за министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков (13 март – 29 май 2013 г.), предшестващо правителството на Орешарски. Василев отново стъпва на политическата сцена като финансов министър в първото служебно правителство на Стефан Янев. Този пост като вицепремиер оглавява и в момента в правителството на Кирил Петков.

Фонд на фондовете – ключовото звено на обвързаностите

Навързани приятелски интереси на държавни позиции: Съдружниците в избрания за посредник на Фонд на фондове – „Силвърлайн Партнърс“ – Евгени Ангелов, Иван Христанов и Елвин  Гури – са видимо свързани с Даниел Лорер. Когато стана министър на иновациите, Лорер се освободи от капитала на консултантската компания „Брайт Кап Инвестмънт Адвайзор“, като го прехвърли на двама от съдружниците си в компанията – един от тях е Елина Халачева, с която работят отдавна, и която е … съпруга на Евгени Ангелов, който сега е в бизнес отношения с Фонда на фондовете, контролиран от Лорер.  Друг основател на „Силвърлайн Партнърс“, която ще разпределя 75 милиона лева, е заместник-министъра на земеделието Иван Христанов.

Схемите с фондовете започват от 2013 година. Като служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма, Асен Василев пръв разработва финансовите схеми по програмата JEREMY. Той шумно прокламира идеите за фондове за рисков капитал и стартиращи предприятия, като разработва документациите и правилата за участие. По-късно съпругът на Виолета Лорер – Даниел Лорер, управлява такъв фонд. Това е фондът „БрайтКап Венчърс“, като основната част от средствата, или 20 млн. евро, са рециклиран ресурс от програмата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Това става не без помощта и на следващия служебен министър Васил Щонов, който сега е номиниран за член на надзорния съвет отново от Кирил Петков или от съветника му Даниел Лорер.

Отношение към същия фонд има съпругата на Евгени Ангелов, който пък управлява фонд „Силвърлайн Партнърс“, част от Фонда на фондовете. Средствата за него са осигурени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ към Министерството на икономиката, където в момента Даниел Лорер консултира министъра на икономиката Кирил Петков. Така Консултативният съвет към Фонда на фондовете, който ще бъде създаден, се очаква да бъде с близки до нашите хора експерти като Даниел Лорер, Евгени Ангелов и други от същото лоби.

Мечтата на Евгени Ангелов – да отиде в Амазонската джунгла, за да пробва древната халюциногенна дрога аяуаска

Тук е мястото да припомним още една обвързаност, с която гласеният за премиер Евгени Ангелов много напомня на Кирил Петков. Както писа вече BIG5 по повод предпочитанията за почивка на бившите управляващи, според източници от близкото обкръжение на харвардци, Евгени Ангелов обичал да разказва в компании как мечтата му била да замине за Амазонската джунгла, за да пробва древната халюциногенна дрога аяуаска. Става дума за халюциноген, който предизвиква звукови и визуални халюцинации, които биха могли да бъдат по-силни и от тези, които се предизвикват от LSD. Този факт едва ли е странен, предвид купищата слухове, че мнозина ръководни кади от „Продължаваме промяната“ имат нескрит интерес към различни наркотични субстанции.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here