Проучване: Сексуалното насилие над деца във Великобритания е епидемия

0
169

 

Политици, църковни лидери и социалните служби на Острова са пренебрегвали сигналите, за да защитят извършителите и репутацията им, а полицията е проявявала неоправдано почтително отношение към обществени личности, твърди проучването

 

Сексуалното насилие над деца във Великобритания е епидемия, която засяга милиони жертви, като гнусните и ужасяващи деяния се крият в продължение на десетилетия, тъй като институциите и политиците са издигнали в приоритет репутацията пред благосъстоянието на младите хора, твърди ново обществено проучване, предаде Ройтерс.

Независимото изследване на сексуалното насилие над деца, което е едно от най-големите и най-скъпите по рода си в страната, посочва, че това е глобална криза. То предупреждава, че децата ще бъдат изложени на риск, ако не бъдат предприети спешни действия.

„Естеството и мащабът на злоупотребите, с която се сблъскахме, бяха шокиращи и дълбоко обезпокоителни“, каза пред репортери Алексис Джей – експертка в областта на социалните грижи, която е ръководила проучването. „Това не е просто историческо отклонение, което се е случило преди десетилетия, това е все по-нарастващ проблем и национална епидемия“, подчерта тя.

Изследването е започнало през юли 2014 г. след поредица ужасяващи разкрития за злоупотреби, някои от които датират от десетилетия. Най-значимото от тях е свързано с покойната телевизионна звезда от Би Би Би Джими Савил, за когото след смъртта му бе разкрито, че е сред хората, замесени в най-много случаи на сексуално насилие във Великобритания.

Публикувани бяха 15 разследвания и десетки доклади, в които са описани подробности за ужасяващи злоупотреби в институции, включително Католическата и  Англиканската църква, както и средището на британската политика – Уестминстър.

Политици, църковни лидери и социалните служби са пренебрегвали сигналите, за да защитят извършителите и репутацията им, а полицията е проявявала неоправдано почтително отношение към обществени личности, твърди проучването.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Общо 725 свидетели са били изслушани от 2017 г. и са обработени близо 2,5 милиона страници с доказателства.

Повече от 6000 жертви са споделили преживяванията си в рамките на „Проект за истината“ по линия на проучването.

Джей заяви, че сексуалните посегателства са били насочени срещу бебета, малки деца и тийнейджъри, като често са били придружени от ужасяващо насилие и садистични действия, причиняващи физическа болка. „Това е отвратително и унизително и последиците често остават за цял живот за жертвите“, каза тя.

Броят на хората, които са били и продължават да бъдат обект на насилие, е стряскащ. По данни от 2019 г. в Англия и Уелс е имало общо 3,1 милиона жертви, или около 7,5 процента от населението на възраст от 18 до 75 години.

Джей заяви, че във всяка група от 200 деца, 10 момчета и повече от 30 момичета ще бъдат засегнати преди да са навършили 16-годишна възраст. В изследването се отбелязва, че докато то е било провеждано, мащабът на онлайн злоупотребите се е увеличил драстично.

източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here