Какво цели Крум Зарков с новата агенция: обезсилване на КПКОНПИ и създаване на ДАНС-2?

0
162

 

Служебният министър на правосъдието предлага да бъде създадена агенция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта

 

Служебното правителство одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. С него се създава разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта.

„Предлагаме да бъде създадена агенция с разследващи функции, която да се съсредоточи върху разследване на корупцията по високите етажи на властта. Необходим е този орган, за да не може да се влияе върху него“.

Това заяви тази сутрин в студиото на БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той уточни, че гаранция за независимост на тази агенция ще бъде, че членовете няма да са пряко избиран от парламента.

Предвижда се Агенцията ще се състои от 5 души с мандат от 5 години, като двама от тях ще бъдат избирани от парламента, един от президента, един – от Върховния касационен съд и един от Върховния административен съд.

Какво означава на практика това предложение на министър Зарков и има ли шанс законопроектът да бъде приет от този парламент?

Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности трябва да се приеме от парламента до края на годината, за да получи България втория транш суми по плана за Възстановяване и устойчивост. Той обаче не е получил очакваното одобрение от някои институции, научи BIG5 от свои източници.

КПКОНПИ например, не е намерила достатъчно основания да съгласува законопроекта, най-малкото защото се предвижда сегашната КПКОНПИ да се раздели на две – на Комисия за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности (КПК) и на комисия, която ще се занимава с конфискацията и с конфликта на интереси. Останалите дейности не се променят, а се обособяват се в отделен орган, което също ще бъде предмет на спорове, смятат експерти.

Прокуратурата на Република България пък има становище против законопроекта, тъй като една от най-важните му функции е тази, която ще може да слага своеобразна юзда на прокуратурата. Както е известно, като част от съдебната реформа изобщо, отдавна се коментира необходимостта от това да могат да бъдат жалени отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство, като се счита, че тази невъзможност сега дава власт на обвинението да прикрива по собствено усмотрение престъпления.

От трета страна са народните представители, които би следвало да гласуват този законопроект. Дали ще го приемат в този му вид е доста спорно, още повече че мнозина от тях като бивши министри попадат под контрола на новата антикорупционна комисия.

Според експерти, с които BIG5 разговаря, законопроектът на Зарков обезсилва КПКОНПИ, разделяйки я на две. От друга страна, прозира идеята за създаване на ДАНС-2, която да се занимава с антикорупционна дейност. Само че всички видяха какво се случи със специализираните прокуратура и съдилища, щом им прехвърлиха корупцията – закриха ги.

Именно заради това новоприетият от Министерски съвет законопроект, въпреки че част от ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост, изглежда твърде спорен и според експерти е твърде съмнително създаването на подобна агенция.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here