Полша ще изгради ограда от бодлива тел на границата с руския ексклав Калининград

0
170

 

Полша ще построи ограда от бодлива тел на границата си с руския Калининград на фона на опасения, че ексклав може да се превърне в канал за нелегална миграция, обяви в сряда министърът на отбраната Мариуш Блашчак, предаде Ройтерс.

 

Изграждането на временната бариера с височина 2,5 метра и дълбочина 3 метра ще започне незабавно, каза  още той на пресконференция.

„Преградата ще се състои от три реда бодлива тел, които се използват от военните по целия свят“, обясни Блашчак, добавяйки, че работите, свързани с инсталирането на устройства, позволяващи електронно наблюдение на границите, ще се извършват едновременно.

С нарастването на напрежението поради войната в Украйна той цитира опасения за сигурността и спомена за кризата, предизвикана миналата есен, когато хиляди африкански и близкоизточни мигранти се опитаха да преминат границата на Беларус с Полша, като някои от тях загинаха.

По това време Европейският съюз обвини Беларус, близък съюзник на Русия, че превозва мигрантите със самолети като част от „хибридна“ военна кампания за дестабилизиране на Европа. Минск отрече да е извършил подобно нарушение.

Блашчак каза още, че оградата с Калининград ще бъде подобна на тази, която Полша постави по границата с Беларус през миналата година.

„Използваме опита, натрупан миналата година, така че няма съмнение, че тази преграда защити полско-беларуската граница и предотврати хибридна атака от беларуска територия или я забави значително“, отбеляза полският военен министър.

Полша завърши изграждането на 86-километрова бариера по границата с Беларус през юни.

Онлайн бизнес списанието Russia Briefing съобщи миналия месец, че Калининград се стреми да привлече авиокомпании от Персийския залив и Азия съгласно нова политика за открито небе.

Ексклавът, където Русия има значително военно присъствие, се намира на брега на Балтийско море между Полша и Литва и е отделен от Беларус чрез граничен коридор.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here