The Economist: Джо Байдън е твърде плах. Време е да легализираме кокаина!

0
239

 

Цената на забраната надвишава ползите, пише медията

 

„Няма смисъл“, каза Джо Байдън на 6 октомври, докато помилва около 6000 американци, осъдени за притежание на малко количество марихуана. Въпреки че канабисът е напълно легален в 19 американски щата, на федерално ниво той все още се смята за толкова опасен, колкото хероина и повече от фентанила, две лекарства, които допринесоха за смъртта на повече от 100 000 американци от свръхдоза опиати миналата година. Но признанието на президента се отнася за политиката в областта на наркотиците в по-широк план. Забраната не работи – и това може да се види най-поразително при кокаина, а не при канабиса.

Откакто Ричард Никсън започна „войната срещу наркотиците“ преди половин век, потокът от кокаин в Съединените щати се увеличи. Световното производство достигна рекорд от 1982 тона през 2020 г., според най-новите данни, въпреки че това вероятно е подценено. Този рекорд е въпреки всички усилия от десетилетия за прекъсване на доставките. Между 2000 г. и 2020 г. Съединените щати вложиха 10 милиарда долара в Колумбия, за да потиснат производството, като плащаха на местните въоръжени сили да пръскат плантациите с кока с хербицид от въздуха или да изтръгват храсти на ръка. Без резултат: когато коката бъде унищожена на един хълм, тя се премества на друг.

Най-тежката вреда пада върху страните производители и трафиканти, където печалбите от наркотици изхранват насилието. Убийството в Колумбия е три пъти по-често, отколкото в Съединените щати; в Мексико, четири пъти. В някои области наркобандите са толкова богати и добре въоръжени, че се съревновават с държавата, давайки на ченгетата и служителите избор между plata o plomo (сребро или олово). Забраната също така привлича децата от училище, тъй като наркобандите предпочитат новобранци, които са твърде млади, за да бъдат преследвани.

Двама президенти, Густаво Петро от Колумбия и Педро Кастило от Перу, настояват за промяна. Г-н Петро предложи да се декриминализира производството на листа от кока и да се позволи на колумбийците да консумират свободно кокаин. Това са добри идеи, но кокаиновите банди ще останат мощни, докато техният продукт е незаконен в богатите страни, които консумират по-голямата част от него, като Съединените щати.

Полумерките, като например да не се преследват употребяващите кокаин, не са достатъчни. Ако производството на кокаина все още е незаконно, престъпниците ще ги произвеждат и декриминализирането на потреблението вероятно ще увеличи търсенето и печалбите им. Истинският отговор е пълната легализация, позволяваща на непрестъпници да доставят строго регулиран продукт с високи данъци, точно както правят производителите на уиски и цигари. (Трябва да се забрани рекламата.)

Легалният кокаин би бил по-малко опасен, тъй като законните производители няма да го фалшифицират с други бели прахове и дозировката ще бъде ясно етикетирана, както е на бутилките от уиски. Смъртните случаи, свързани с употребата на кокаин, са се увеличили пет пъти в Америка от 2010 г. насам, най-вече защото бандите го смесват с фентанил, по-евтин и по-смъртоносен наркотик.

Легализацията би унищожила бандите. Очевидно някои биха намерили други приходи, но загубата на печалби от кокаин ще помогне да се ограничи властта им да купуват оръжия от най-висок клас и да корумпират служители. Това ще намали насилието, свързано с наркотици навсякъде, но най-вече в най-засегнатия регион, Латинска Америка.

Ако кокаинът беше легален, повече хора щяха да го приемат. За някои това ще бъде избор: смъркане на вещество, за което знаят, че е нездравословно, защото им доставя удоволствие. Но кокаинът води до пристрастяване. Липсата на изследвания прави трудно да се разбере как се сравнява с алкохола или тютюна по този въпрос. Необходими са повече проучвания, както и по-големи усилия за лечение на пристрастяването. Това може да бъде финансирано спестените пари, ако „войната“ бъде прекратена.

Много служители разбират, че забраната не работи толкова добре, колкото по времето на Ал Капоне. Точно сега пълната легализация изглежда политически невъзможна: малко политици искат да бъдат наричани „леки към наркотиците“. Но поддръжниците трябва да продължат да настояват за своите аргументи. Ползите – по-безопасен кокаин, по-безопасни улици и по-голяма политическа стабилност в Америка – далеч надвишават разходите.

източник: economist.com; превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here