Дания допусна Nord Stream AG до аварийното място на „Северен поток“

0
207

 

Операторът на „Северен поток“ съобщи, че извънредното положение на газопроводите е безпрецедентно и е невъзможно да се оцени времето за ремонт

 

Nord Stream AG, операторът на взривения в края на септември газопровод Северен поток, получи разрешение да проучи мястото на инцидента в датски води, предава Reuters.

През ноември Nord Stream AG съобщи, че е завършила първоначалното събиране на данни от мястото на повреда на първата тръба на „Северен поток“ във водите на Швеция. Компанията откри там изкуствени кратери от технологичен характер и напълно разрушен участък от тръбата беше между тях. Започвайки в края на октомври да събира данни за щетите във водите на Швеция, компанията отбеляза, че продължава да очаква решението на датските власти да проучи газопровода във водите на тази страна.

„Заявлението, подадено до Датската агенция за геоданни на 13 октомври, получи зелена светлина на 1 ноември“, пише Reuters, цитирайки датската агенция, като заключава, че това дава разрешение на Nord Stream AG да изследва водите в датската изключителна икономическа зона.

Атаките бяха извършени на 26 септември едновременно срещу два руски газопровода за износ към Европа – Северен поток и Северен поток 2. Германия, Дания и Швеция не изключват целенасочен саботаж. Операторът на „Северен поток“ Nord Stream AG съобщи, че извънредното положение на газопроводите е безпрецедентно и е невъзможно да се оцени времето за ремонт. Генералната прокуратура на Руската федерация образува дело за акт на международен тероризъм след повредата на газопровода „Северен поток“.

На 31 октомври руският президент Владимир Путин съобщи, че на „Газпром“ е разрешено да изследва мястото на експлозията на „Северен поток“, а ръководителят на компанията Алексей Милер му докладва за проучването. Путин заяви още, че експлозията на газопровода „Северен поток“ е очевидна терористична атака.

Източник: РИА Новости

превод: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here