Президентът на среща със синдикатите: Ако партиите постигнат консенсус, ще бъде внесен нов бюджет

0
169

 

Разговорите на „Дондуков“ 2 идват на фона на мащабния протест на работещи от страната: „За повишаване на доходите и запазване на работните места“, парализирал София с митинг и автошествие

 

Ако партиите постигнат консенсус, ще бъде внесен нов бюджет. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Оценявам и споделям напълно вашата загриженост и тревога за сериозната инфлация, която е в страната и за доходите на хората, за предстоящата зима, за най-уязвимите и как те да бъдат подкрепени, за това, че търсите диалог с всички институции, от които зависи това да се случи, каза държавният глава.

Президентът поздрави синдикатите за това, че в трудни моменти отново са на страната на българските граждани. Поздрави ги и за активната им позиция в тристранния съвет.

Пламен Димитров от КНСБ поиска от президента – страната ни да има редовен кабинет, както и доходите да догонят новите ценови равнища от инфлацията.

„Но това не променя необходимостта да имаме бюджет за 2023-а година, независимо дали от служебен или редовен кабинет, а не удължаване на настоящия“, настоя синдикалният лидер. „Без него няма да могат да се приложат социални мерки за подкрепа на хората и бизнеса“, посочи той.

„Няколко пъти съм настоявал да има бюджет, но в края на краищата бюджетът е финансовият план, които изразява политиката на правителството и парламентарното мнозинство, а такова в момента няма. Не е работа на служебно правителство да прави политика по доходите на хората“, настоя на свой ред Радев.

По думите му досега служебно правителство никога не е внасяло Закон за държавния бюджет, но е внасяло актуализации към годишния бюджет.

„В момента знаете какво е състоянието на НОИ, за да се стабилизира и тази институция, не, че нашите пенсионери не заслужават, напротив, но са важни механизмите за това увеличаване“, категоричен бе президентът.

Румен Радев отсече, че държи на разделението на властите, „да не давам повод за спекулации, че президентът се стреми към цялата власт“.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Има страх в партиите да вземат властта през зимата, а това не е честно към българските граждани, защото в трудни времена е честно да се поеме политическа отговорност. Това е още един стимул, подканване към партиите да влязат в роля, да намерят диалога и консенсуса, за да има редовно правителство с ясна политика за развитието на икономиката и доходите на хората“, обърна се той към партиите в парламента.

Разговорите на „Дондуков“ 2 идват на фона на мащабния протест на работещи от страната: „За повишаване на доходите и запазване на работните места“, парализирал София с митинг и автошествие.

Основното искане на дошлите под знамената е за увеличение на доходите още до края на тази година заради натрупаната близо 20-процентна инфлация, както и за бързо приемане на Бюджета за следващата година, в който да се заложи поне 13% ръст на заплатите както в бюджетния сектор, така и в частната сфера.

източник: Епицентър; видео: NOVA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here