Унгария блокира €18 млрд. за Украйна и вбеси ЕС

0
260

 

Германският външен министър Аналена Бербок нападна остро Унгария заради блокирането на 18 млрд. евро финансова помощ за Украйна, след като няколко европейски дипломати обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан в шантаж, пише „Политико“.

 

Бербок предупреди, че Будапеща не бива да „играе покер“ в опит да оказва натиск на Брюксел в спора за върховенството на закона.

Предложеният от Европейската комисия в сряда нов пакет е нужен, за да се поддържа икономиката на Украйна и да се подпомогне публичният сектор в следващата година, както и за възстановяване на унищожена от Русия инфраструктура. Унгария обаче заявила, че не може да подкрепи пакета според трима представители на ЕС, цитирани от изданието.

Този ход вбесява Брюксел и Берлин. Според четирима източници той се разглежда като шантаж за деблокиране на европейски средства за Унгария в размер на над 13 млрд. (от които 5.8 млрд. по Плана за възстановяване и устойчивост), които може да не бъдат отпуснати, ако страната не реши спорните въпроси около върховенството на закона.

„Финансовата и хуманитарната ни подкрепа в рамките на зимната помощ не е нормален европейски въпрос, за който хората играят покер и преговарят напред-назад за финансови ресурси“, отговори Бербок в отговор на въпрос на „Политико“ на пресконференция в Берлин. „В ситуация сме, в която спасяваме животи тъкмо с финансовата помощ от Европа.“

Във вторник унгарският финансов министър Михай Варга обясни, че Будапеща е готова да подкрепи Украйна, но е против страната да допринася за това ЕС да взима нов заем. Очаква се въпросът да бъде обсъден отново на 6 декември, когато се срещат финансовите министри на ЕС.

 

Източник: „Дневник“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here