Кулеба призова лидерите на АСЕАН да не допускат Русия да разиграва „игри на глада“

0
192

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова страните от Югоизточна Азия да предприемат всички възможни мерки, за да попречат на Русия да разиграва „игри на глада“ с украинската сделка за износ на зърно, чиито срок може да изтече следващата седмица, предаде Ройтерс.

Споразумението позволява износа на храни и торове от няколко украински пристанища на Черно море. То бе сключено на 22 юли с посредничеството на ООН и Турция и срокът му може да изтече на 19 ноември, ако Москва или Киев възрази срещу неговото удължаване.

Кулеба заяви по време на брифинг в кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Камбоджа, че не е достатъчно Русия просто да остане страна по сделката, а трябва да се предприемат мерки, за да се гарантира, че инспекторите няма да забавят пратките умишлено и че няма да се оказва натиск, който да води до повишаване глобалните цени на храните.

„Призовавам всички страни членки на АСЕАН да направят всичко възможно, за да се попречи на Русия да разиграва игри на глада със света“, каза украинският външен министър.

По данни на ООН след подписването на споразумението между Москва и Киев от Украйна са били изнесени повече от 10 милиона тона зърно и други храни. Международната организация предупреди, че заради действията на Русия световната продоволствена криза става все по-тежка и милиони хора са застрашени от глад.

Украйна за първи път участва в срещата на върха на АСЕАН. Във форума участват и лидерите на САЩ, Южна Корея и Австралия, както и руският външен министър Сергей Лавров.

Кулеба заяви, че Лавров не е поискал да се срещне с него. „Няма нито една индикация, че Русия има искреното желание за преговори“, допълни той.

Украинският външен министър заяви, че е обсъдил с лидерите от Югоизточна Азия въпроса как биха могли да подкрепят Киев. Позицията им на неутралитет и отказът им да осъдят Русия не е в техен интерес, предупреди Кулеба. „Най-лошото, което една страна може да направи, е да не направи нищо“, обясни той.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here