Регионалният министър: „Оградата“ по границата е временно съоръжение без решение за строеж

0
173

 

Валери Симеонов пък щял да сезира прокуратурата за безстопанственост на оградата по границата с Турция

 

„Оградата“ по границата с Турция, всъщност, е одобрена като временно препятстващо съоръжение, направено без документи за строеж и без издадено решение за строеж от страна на МРРБ или Министерство на отбраната. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

За подобен тип съоръжения не се изисква разрешение за строеж, не се издава и разрешение за ползване. Това означава, че така наречената ограда е изградена така, че да не подлежи на контрол от страна на нито едно министерство, стана ясно от думите му.

„Има проекти за съоръжението, но те са следени единствено от областните управители, които нямат никакъв административен капацитет за строителство. Нито МРРБ, нито МО не са издали решение за строеж и в един момент обектът е бил буквално прехвърлен на областните управители да се занимават с това съоръжение. Оттук нататък предстои да бъде ясно какво е било заданието, дали е изпълнен добре проектът, защото не е ясно дали е изпълнен. Много пъти съм казвал – каквото си поръчаме, това получаваме. В случая май не сме си поръчали това, а сме си поръчали нещо повече“, заяви Шишков.

Той разкритикува бившите управляващи, изградили преградното съоръжение, че не са довършили втория етап от първоначалния замисъл.

„Изграждането на това съоръжение е било неизбежно като необходимост. Въпросът е защо с него не са се занимавали министрите – на вътрешните работи, на отбраната или на регионалното развитие и благоустройството. Ще ви дам пример – с интерконектора, ако се занимаваха областните управители – те много помогнаха, но нямаше да успеят да го въведат в експлоатация. Същото е и с оградата“, заяви Шишков.

Той коментира, че не се притеснява от обвинения в безстопанственост.

Според Шишков отговорност трябва да се търси от хората, които са направили така съоръжението, че то да не подлежи на контрол от съответните институции.

По-рано днес Валери Симеонов, който пряко отговаряше за строежа на оградата на турската граница, заяви, че ще сезира прокуратурата за безстопанственост по отношение на оградата и прехвърли отговорността върху президента Румен Радев и бившия МВР шеф Бойко Рашков.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

В студиото на БНТ регионалният министър арх. Иван Шишков коментира и избора на място за строеж на Национална детска болница в столичния квартал „Овча купел“. Той определи мястото като изключително удобно за целта – с добър достъп и достатъчно пространство за изграждане на лечебно заведение. Той изрази надежда, че до завършването на детската болница в „Овча купел“ ще е приключил и ремонта на Околовръстния път там.

„Ще правим болница, а не поликлиника. Ако е поликлиника, ще я правим така, че да е удобна за нечий квартал. Като правим болница, тя трябва да е на място с добри транспортни връзки и да е извън центъра на града. Трябва да я направим така, че да е достъпна не само на софиянци, а да има удобен превоз до нея и за хора от други части на страната. За мен това е най-удобното място, защото пространството е голямо и ще може да се построи болница без ремонти на вече съществуващи постройки“, коментира той.

Приоритет при строителството на пътища са тунелът под прохода Петрохан и връзката с Прохода на Републиката, която трябва да свърже Русе с Маказа, заяви още Шишков.

„В България си говорим за магистралите изток-запад, но връзките север-юг са много важни. Те правят истинската свързаност между Северна и Южна България. Изоставането икономически на Северна България няма да се реши със завършването на АМ „Хемус“, а когато бъдат направени тези връзки. Те имат и геополитическо значение“, заяви Шишков.

В момента е възложен ОВОС на проекта за тунел под Петрохан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here