Цветелина Пенкова: Пробив за Шенген може да очакваме през декември

0
156

 

Трагедии като тази с убийството на българския граничар край Елхово за пореден път потвърждават тезата, че в момента разполагаме с оскъден ресурс за укрепване на външните граници на ЕС 

 

Пробив за Шенген може да очакваме през декември, това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите /БСП/ Цветелина Пенкова.

„От страна на почти всички държави членки ние имаме много силна подкрепа. Нидерландия изрази отново своите обструкции, но все още нямаме официална позиция. Аз считам, че ситуацията, в която се намираме в момента, геополитическият натиск допълнително ще наложат натиск и върху Нидерландия да промени своята позиция и да не си позволява да държи България извън Шенген“, коментира тя.

България трябва да има много сериозна позиция и ясна дипломация, която трябва да бъде задача на всички, които имат гласност в Европа, категорична е тя.

Мигрантският натиск по европейските граници е от няколко години. Ставали сме свидетели на трагедии и по италианската граница. Европа е наясно, че мигрантският натиск е налице и са необходими повече обединение и усилия, за да се предотвратяват такива трагедии за в бъдеще.

„Трагедии като тази с убийството на българския граничар край Елхово за пореден път потвърждават тезата, че в момента разполагаме с оскъден ресурс за укрепване на външните граници на ЕС и ние пилеем този ресурс за поддържане на вътрешните граници с Гърция и с Румъния. Напротив, той трябва да бъде пренасочен към външноевропейската граница, което ще стане единствено и само с приемането ни в Шенген. Тази трагедия в никакъв случай не може да бъде омаловажавана, но не може и да се използва като инструмент или претекст за допълнителни условия за приемането ни в еврозоната. Ние сме изпълнили абсолютно всички условия“, подчерта Пенкова.

Пенкова е скептична, че лесно може да се намери доставчик на ядрено гориво, различен от Русия. Обясни, че трябва да бъдат гарантирани дългосрочност на доставките и безопасност.

„Диверсификацията в дългосрочен план е наш приоритет, но на първо място е безопасността на енергийния сектор и на европейските граждани“, заяви тя..

Евродепутатът коментира обвързването на България със зелените сделки като посочи, че има краткосрочни мерки, които да ни помогнат да се справим с енергийната криза. По темата за затварянето на въглищните централи отбеляза, че се касае за план за действие в рамките на следващите 20 години, което е дългосрочен хоризонт.

В краткосрочен план на европейско и на българско ниво има три конкретни мерки, които се разглеждат в момента.

„На първо място е таванът на свръхпечалбите на електропроизводители, които не използват изкопаеми горива. В нашия случай това би била ядрената ни централа. Това означава, че този таван е 180 евро на мегаватчас. Ако те продават електричество на по-висока цена – разликата отива в държавния бюджет и може да се използва за подпомагане на енергийно бедните домакинства и на индустрията. Другата мярка, взета на европейско ниво, е солидарната вноска. Тук говорим за електропроизводители, които използват изкопаеми горива – газ, въглища. При тях се налага облагане на свръхпечалбите. Държавата може да обложи 33% от техните печалби, ако те са с 20% повече в сравнение с предходните три години“, посочи Пенкова.

По темата за войната в Украйна Цветелина Пенкова заяви, че Европа е обединена. Енергийната зависимост, в която европейските страни се бяха поставили, трябва да е една червена лампа, защото, когато говорим за стабилна енергетика, трябва да говорим за независимост и диверсификация, подчерта тя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here