„Взгляд“: Във Франция назрява бунт срещу американското господство

0
350

 

Една от водещите страни в ЕС – Франция, започна открито да изразява недоволството си от основния си съюзник – САЩ. Париж казва, че Европа се нуждае от „по-голяма автономия“ от Вашингтон. Какво предизвика подобни настроения и как те са свързани със случващото се в Украйна?

 

Френският външен министър Катрин Колона даде интервю за вестник Le Parisien. В него тя отбеляза, че републиканците в САЩ не са успели да спечелят толкова убедителна победа, колкото се очакваше, и заяви, че Европа се нуждае от „по-голяма автономия“ от САЩ, „ако европейците не искат да живеят в напрежение пред всеки от американските избори.“

Не е известно дали всички европейци абсолютно искат независимост от Съединените щати, но че страната на мадам Колона наистина иска да бъде голяма, силна и независима сила, е неоспоримо. Призракът на Бонапарт броди във Франция, а зад сянката на малкия корсиканец, втората сянка е огромната фигура на генерал дьо Гол. Това са двама френски лидери, които без преувеличение могат да бъдат наречени лидери с главна буква, и два упрека от миналото, отправени към неясното настояще.

А западното настояще е доминирано от САЩ. И когато колумнист на Bloomberg спокойно дава за заглавие на материала си  „Само САЩ могат да сложат край на войната в Украйна и да защитят Европа“, той изразява повече от своята лична или редакционна гледна точка. И когато пише „Сигурността на Запада зависи изцяло от лидерството на САЩ“, „Без Вашингтон не може да бъде постигната почти никаква основна цел“, той ясно показва, че САЩ няма просто да се откажат от ролята на хегемон.

„Опитите на Франция и Германия да се сприятеляват с Китай – сухо отбелязва авторът – не намират разбиране във Вашингтон. Така не се говори за равнопоставени партньори – така се пише за васалите, които не само се опитват да се бунтуват, но показват някакви признаци на бунтарство и трябва да им се размаха укорително пръст.

Нито Германия, нито Франция обаче се смятат за васали – поне все по-често намекват за това. И фактът, че някъде техните цели може за известно време да съвпадат с целите на собствениците на Белия дом, според тях изобщо не означава, че те трябва да живеят по волята на Съединените щати.

„Ще кажа това с пълна яснота… САЩ произвеждат евтин газ, който ни продават за много пари. И не само това, те приеха програма за обширна държавна подкрепа за някои сектори на тяхната икономика, което обезсилва конкурентоспособността на нашите продукти… Смятам, че това нарушава правилата на СТО и това не е приятелско отношение“, каза френският президент по време на неотдавнашната си реч в двореца Шанз Елизе.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Малко вероятно е разговорът за приятелство да се счита за уместен, когато става въпрос за милиарди долари, но нека приемем, че Макрон го е изразил не много добре. Въпреки това, той обеща, че ще защитава интересите на френската индустрия и че след няколко седмици ще отиде във Вашингтон, за да убеди отвъдокеанските партньори да направят отстъпки.

Болезнената тема за скъпия американски газ, който ускорява инфлацията във Франция и изобщо не допринася за просперитета на местната индустрия, възниква не за първи път. Още през октомври министърът на икономиката Бруно Льо Мер призова САЩ да намалят цената на втечнения природен газ, чийто дял в европейския внос скочи от 28% на 45% между 2021 и 2022 г.

Германският колега на Льо Мер – Робърт Хабек, беше още по-откровен, като нарече цените в САЩ „астрономически“. Но Съединените щати, като един от най-големите доставчици на втечнен природен газ в света, се оказаха в изключително изгодна позиция от началото на конфликта в Украйна. Всеки иска да купи техните продукти и няма абсолютно никакъв смисъл да се намалява цената на нещо, което вече е много търсено.

Любопитно е, че верен на тактиката си да се намесва с инициативи за посредничество, където е възможно, френският президент успя едновременно да създаде де факто вид на посредничество  между правителството на Венецуела, което е под всички възможни и невъзможни санкции, и поддръжниците на Хуан Гуайдо. Венецуела, със своите петролни и газови запаси, се счита за страната, която би могла да замени подобни руски доставки.  Единственият проблем е, че след всички санкции правителството на Венецуела няма желание да отговори на желанията на Европа и още повече на САЩ.

Макрон обаче, докато играе ролята на посредник, в същото време дразни Съединените щати, като се намесва в това, което те смятат за своя зона на интереси, вдига собствената си цена като преговарящ и хвърля значим намек към френското общество. Е, как може да  се постигне споразумение? Но и да не се получи, то винаги може да се каже, че президентът е положил всички усилия.

Въпросът не е само завишената цена на американския газ. Във Франция вече открито говорят, че конфликтът в Украйна е изгоден преди всичко на Съединените щати и това заяви не кой да е, а висшестоящ военен, бившият началник на френския генерален щаб генерал Пиер дьо Вилие.

„Разбира се, това, което се случва, не е в интересите на европейците, абсолютно не е в интересите на Франция, но, очевидно, е в интересите на Америка“,

— отбеляза генералът. Според него „от 24 февруари не виждаме нищо друго, освен постоянна ескалация“. Генералът смята, че за спиране на конфликта е необходима „дипломатическа намеса на самия връх“.

С други думи, има достатъчно признаци, че Франция се стреми към независимост. Друг е въпросът дали хегемонът ще го одобри – а всички много добре разбираме, че отговорът ще бъде отрицателен.

Икономически Франция не е достатъчно силна, за да си позволи независимост, която в съвременния свят е може би най-скъпата стока. Но през последните месеци вече видяхме толкова много зашеметяващи промени, че не трябва да се учудваме на нищо. Бъдещето ще покаже дали Франция ще успее да играе независимата роля, за която мечтае, или ще продължи послушно да следва политиката на САЩ, докато подхранва американската икономика и подкопава своята собствена.

източник: Взгляд, превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here