САЩ: Прекратяването на войната в Украйна е най-добрият начин за справяне с проблемите

0
161

 

Министърката на финансите на САЩ, Джанет Йелън, заяви, че прекратяването на войната в Украйна е най-добрият начин за справяне с проблемите на световната икономика, отправяйки явно послание към Русия преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, съобщи Франс прес.

 

„Прекратяването на руската война е морален императив и чисто и просто правилното нещо за световната икономика“, заяви Йелън пред медиите, на среща с френския си колега Брюно льо Мер.

Официално нашествието в Украйна не е включено в дневния ред на Клуба на 20-те най-големи икономики, чиито лидери ще се срещнат утре и вдругиден на индонезийския остров Бали. Москва призова Г-20 да се съсредоточи върху икономически и финансови въпроси, а не върху политически и свързани със сигурността.

Но войната, започната от руския президент Владимир Путин преди девет месеца, има дълбоки икономически последици, като цените на енергията и хранителните продукти се покачват.

На срещата на върха Индонезия, подобно на много южни страни, призовава за мирни преговори и отказва да осъди директно Москва.

Путин реши да не участва в срещата на Г-20 и е представляван от шефа на дипломацията Сергей Лавров. Руският президент е подложен на натиск да удължи срока на действие на съществуващото споразумение за износ на украинско зърно, който изтича на 19 ноември.

От своя страна министър Льо Мер настоя, че е необходимо да се предприемат действия за смекчаване на икономическите последици от конфликта. „Смятам, че първият проблем, който трябва да се реши, е как да се намалят цените на енергията и как да се отървем от инфлацията“, отбеляза той.

Льо Мер подчерта, че Европа и Франция плащат висока цена за действията на Русия в Украйна чрез по-високи цени на енергията и инфлация и главният икономически приоритет на Франция е да ги намали, съобщава Ройтерс, предаде БТА.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here