Бойко Богданов с призив за подкрепа на Морфов – това да не е клуб на анонимните алкохолици?

0
349

 

Човекът на това видео е режисьорът Бойко Богданов по време на прослушването му като кандидат за директор на Народния театър „Иван Вазов“ – една от най-престижните културни институции в България.

Видео – Богданов – кандидат за директор

Та същият този Бойко Богданов, който в началото на годината се яви пиян на конкурса за директор на Народния театър, започва инициатива „Защити другарчето си” в подкрепа на Александър Морфов, който пък пиян надраска с обидни надписи врата на ПР-а на театъра Велислава Кръстева.

Логично възниква въпросът: най-престижният театър в страната в клуб на анонимните алкохолици ли се превръща? В случая алкохолиците не са анонимни, обаче, а известни имена в културните среди. „Защити другарчето си”, както Богданов е кръстил акцията си в подкрепа на Морфов, напомня именно за обединяващото ги влечение да правят публични изцепки порядъчно пияни.

Скандалът около Народния театър тече от половин месец и на фона на толкова медийни публикации прави впечатление, че актьорската и режисьорската гилдии не са много активни в коментарите на случая, камо ли да заемат нечия страна. Може би затова Богданов сам пише в писмо до медии, че прави това от името на „малка група български интелектуалци“ и призовава: „Политиката няма място в културата“, само защото Велислава Кръстева преди да стане чрез конкурс ПР на Народния театър, е била ПР на ДПС.

„Ние заставаме зад нашето другарче, режисьора Александър Морфов, и неговото въжделение. Застанете и вие, защото ако си нямате другарче, и вас скоро ще ви… няма“, пише Бойко Богданов“. Забравя обаче да се възмути, че „другарчето“ захлебва с държавни пари на два трудови договора, които видимо му оставят и доста време, че да се и напие, и да се изяви като Пикасо на вратата на ПР-ския кабинет.

Нека обаче припомним на „другарчето“, че Морфов също се е изявявал политически на площадите през 2013 – 2014 година. Да не говорим, че в началото на 2015 г., когато пое директорския пост в Народния театър, Морфов провали премиерата на нова постановка, за да върши свои проекти в Рига.

Да припомним и на Богданов, и на Морфов – видни борци срещу политизирането на театъра, че за самият Морфов преди 7 години се пишеше из медиите, че политизира пребиваването си в Народния театър. Месец преди назначението си в началото на 2015 г. Морфов шумно протестираше на жълтите павета срещу решението на тогавашните управляващите Слави Бинев да бъде избран за председател на парламентарната комисия по култура и медии. След неговия протест и този на творческите гилдии Слави Бинев сам се отказа от предложената му длъжност.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here