Как Украйна нанесе ракетна атака срещу Полша

0
255

 

Цяла нощ Варшава провеждаше извънредни консултации в страната и между НАТО във връзка с ракетата, паднала в граничната зона с Украйна. Веднага бяха направени изявления, че ракетата е „руска“. До сутринта обаче за произхода на ракетата започна да се говори по-неясно. И в Полша, и в НАТО ясно стигнаха до три очевидни заключения, поне от техническа гледна точка.

 

Какво падна в Полша, убивайки двама полски граждани, разрушавайки зърнохранилище и повреди трактор? Според версията на полските, украинските и по тяхно внушение на много медии, главно от списъка на неприятелските на Русия държави и територии, това са две руски ракети. През последните часове редица източници започнаха да използват формулировката „ракета руско производство“, но това, разбира се, не е така в страната, която произвежда оръжията, а в армията, която използва тези оръжия. Някои твърдят, че това са ракети „Калибър“. Мнозинството избягва конкретни указания за вида на ракетата, малцинството (неприятелски на аритметиката и географията) говори за ракети С-300, пристигнали от руска територия.

Веднага трябва да се каже, че подобни изявления не издържат на критика. По-специално, версията за прелитането на два „Калибър“ в полското село, които убиха двама души и не можаха да унищожат трактор, изобщо не трябва да се разглежда. Дори за един „Калибър“ разрушението не е достатъчно – плитка фуния и обърнато ремарке. Но бойната глава на тази ракета е 450 кг.

А за зенитно управляема ракета (ЗУР) с бойна глава от 133 кг такава фуния е точно. Тя обаче може да се образува само по време на необичайно изстрелване, когато ракетата се приближава към земята под голям ъгъл. И ако ЗУР беше отработила правилно наземната цел, тогава експлозията щеше да се случи при полета на д целта, на височина 20-30 м – и фуния  (кратер от удара) нямаше да се случи.

Според фрагмента, демонстриран от първия полски експерт, докладвал за инцидента, Ярослав Волски, може недвусмислено да се установи, че това е ракета от зенитно-ракетната система (ЗРК) С-300ПТ (С-300ПС) с индекс 5В55Р. Крайна граница на нейната зона на поражение е 90 км.

Извод номер едно – при стрелба на система за противовъздушна отбрана (комплекс ПВО) по някакви въздушни цели, зенитна ракета не успя. Освен това „отказ“ е меко казано. В тази ракета изобщо нищо не работи и ще говорим за това по-подробно по-долу.

Сега за района, от който може да бъде изстреляна тази ракета. От Беларус нашите системи за противовъздушна отбрана, ОТРК „Искандер“ и авиацията не произвеждат изстрелвания на ракети, атакуващи полети. Най-близкият район, откъдето руската система за ПВО може да стреля, е в района на Брянска област. А това са около 600 км. Ракета от този тип не може да достигне такова разстояние.

Аргументите, че Русия използва стари ракети от този тип, специално преустроени от противовъздушни в балистични, са несъстоятелни. Промяната би била неоправдано скъпа и сложна. Стрелба по наземни цели е възможна само в рамките на линията на видимост на целта или поне ракети над нея. Тоест на разстояние не повече от 30-40 км. И по странно стечение на обстоятелствата на това или малко по-голямо разстояние трябва да се намират един или два дивизиона от Лвовския 540-и зенитно-ракетен полк с команден пункт в град Каменка-Бугская.

Извод номер две – въоръжените сили на Руската федерация нямаше с какво да нанесат такъв несериозен и слаб удар. Но противовъздушната отбрана на Украйна такава възможност имаше.

През февруари 2022 г. Украйна беше въоръжена с 22 системи за противовъздушна отбрана от типа С-300ПТ и С-300ПС. Военните С-300В1 не са взети под внимание, те използват други ракети, които не са подобни на посочените.

В момента, ноември 2022 г., Украйна вече няма ПВО като система. От първите дни на специалната операция най-големи загуби бяха понесени от украинските системи за противовъздушна отбрана в РЛС на дежурен режим, радиолокационното поле стана фрагментирано. Противовъздушната отбрана на Украйна днес се подпомага от американски самолети E-3 Sentry AWACS и терминали Starlink, за да остане донякъде ефективна. Системите за противовъздушна отбрана непрекъснато маневрират, действайки от „противовъздушни засади“.

Ако сухопътните войски на линията на съприкосновение могат да бъдат изтеглени за преформирование и дори почивка, тогава не се предвижда смяна за екипажите на ПВО. Военната професия е твърде сложна, подготовката на специалисти отнема не месеци, а години. Маневрирането и поддържането на остаряла техника изисква много усилия. Така натрупаната умора на тези войски е много висока. Съответно качеството на бойната работа намалява, броят на грешките расте.

Намалява и надеждността на бойната техника. Ако наземното оборудване все още може да се поддържа с помощта на остатъците от резервни части (а те не са доставяни от 1991 г.), то с ракетите това е все по-трудно. Обслужват се само фабрично. И този завод се намира в Русия. Има доказателства, че украинците са извършили среден и основен ремонт на системи за противовъздушна отбрана в своите предприятия, но липсата на резервни части не допринася за качеството на тази работа.

Но най-важното е, че ремонтът на зенитни управляеми ракети включва извличане на твърдо ракетно гориво и подмяната му на всеки 10-15 години. Това гориво, разположено в двигателя под формата на голяма цилиндрична „шашка“ с централен канал, има тенденция да се разгражда с времето. Качеството на горивото се влошава, губи пластичност, в блока се появяват пукнатини. Когато двигателят работи, пукнатините се „нагряват“, в резултат на което двигателят или изгаря, или експлодира. На многобройни видеоклипове сме виждали как противовъздушна ракета изведнъж започва да описва спирали. Причината за това е изгарянето на двигателя.

На публично достъпната снимка с останките от ракетата, паднала в Полша, се показва дъното на ракетен двигател с твърдо гориво (РДТТ) с втулка.

В тази ракета няма резервоар за гориво, както писаха в много интернет публикации. Към този пръстен е прикрепена опашката на ракетата – рулев отсек. Това отделение съдържа кормилни машини и бордово захранване.

Дъното на двигателя е най-механично и термично натоварената част от ракетата. Именно тук на първо място е възможно прегаряне. Не е нужно да е достатъчно голям, за да завърти ракета. Но дори и малко изгаряне може да унищожи бордовото захранване. Този момент е важен.

И така, какво се случи в този случай (с най-голяма вероятност) със старата украинска противовъздушна ракета, руско производство, изстреляна близо до полската граница:

  • отклонение на ракетата от курса. Причината може да е неизправност на приемника на командите за управление, бордовия компютър или автопилота;
  • ракетата не се е самоунищожила (въпреки че трябваше). Това означава, че командата „Максимално нагоре” не е подадена на автопилота или той не я е изпълнил;
  • предпазно-задействащият механизъм (ПИM) не е взривил бойната глава, той се е задействал от контактен предпазител при удар в земята;
  • образува се относително дълбока фуния, нехарактерна при изстрелване на ракети по наземни цели. Това предполага, че ракетата е паднала от височина поне няколко километра и ъгълът на удара със земята е бил голям.

Извод номер три. Оказва се, че почти всички блокове не са работили в ракетата. Може да се предположи, че общата причина за неизправностите е бавното изгаряне на дъното на ракетния двигател с твърдо гориво и разрушаването на кормилните машини и бордово захранване или електрическите кабели, които захранват целия продукт. Пред нас е трагичен инцидент, към който Русия няма нищо общо.

Така че инцидентът в Полша изглежда чисто технически. Как ще се отиграе от политическа гледна точка, е съвсем друга тема.

източник: Взгляд, превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here