Руското министерство на отбраната: Отломките на снимките от Пшеводув са от украински С-300

1
206

 

Специалисти от руския отбранително-промишлен комплекс (ОПК) идентифицираха отломките на снимките, направени в Полша, като елементи от системата за противовъздушна отбрана С-300 на украинските военновъздушни сили. Това съобщи руското министерство на отбраната в сряда.

„Снимките на отломките, намерени в село Пшеводув вечерта на 15 ноември в Полша, бяха недвусмислено идентифицирани от специалисти от руската отбранителна промишленост като елементи на зенитна управляема ракета от системата за противовъздушна отбрана С-300 на украинските военновъздушни сили“, заявиха от агенцията.

„Изявленията на различни украински източници и чуждестранни официални лица за предполагаемото падане на руски ракети в село Водев са умишлена провокация с цел ескалация на ситуацията“, заявиха от министерството.

В доклада се казва също, че на 15 ноември руските въоръжени сили са нанесли масиран удар с прецизни въздушни и морски оръжия с голям обсег на действие по системата на военната администрация на Украйна и свързаните с нея енергийни съоръжения. „Целта на стачката беше постигната. Всички изстреляни ракети попаднаха точно в предвидените цели. Всички цели са поразени“, заявиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Военните заявиха, че високоточните удари са били нанесени само на територията на Украйна и на не повече от 35 км от украинско-полската граница.

Ракетата пада в село Водев (Любелско воеводство) в Източна Полша на 15 ноември. При инцидента са загинали двама души. Полският президент Анджей Дуда заяви, че към момента няма доказателства, които да посочват кой е изстрелял ракетата. Министерството на външните работи на Полша твърди, че ракетата е руско производство. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че разполага с предварителна информация, опровергаваща твърденията, че ракетата, паднала в Полша, е била изстреляна от Русия.

източник: Гласове

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here