Добрев: България ще затваря въглищни централи и ще купува батерии

1
195

 

България няма да може да изнася електроенергия

 

„Двата нови момента в Плана за възстановяване и устойчивост са, че ще затваряме въглищните централи и че ще купуваме батерии“, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Той допълни: „Според нас това е сделка, кабинетът на Промяната са искали да си купят батерии, което е корупционна схема, защото не може да се обясни защо ние ще купим най-голямата батерия в света.“ По негови думи нито една държава няма такава батерия.

„България произвежда, изнася и печели от енергетика. Затварянето на въглищните централи означава, че вече няма да изнасяме и ток. Дали ще внасяме, може би в определени моменти през зимата ще се наложи“, обясни Добрев.

„От една страна затваряме 40% от въглищните централи, от друга страна ни дават пари за 6 хил. мегават часа батерии, от които ние нямаме нужда. Нямаме и физическата възможност къде да ги сложим“, каза депутатът.

„2019 година е годината, в която централите са работили най-малко. От тази най-малка работа на централите ние трябва да намалим с още 40%.“, заяви той. Следователно това не са 40% намаляване от пълния им капацитет, а от намаления преди това, допълни Добрев.

Европейската комисия е категорична, че предоговаряне е невъзможно, защото плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост са обвързани с ангажимента България да намали с 40% емисиите до края на 2025 г., каза той. Ако този ангажимент не бъде изпълнен страната ни няма да получи пари по Плана, бе категоричен Добрев.

„В парламента всички партии са против да се затварят централите и в същото време това е написано в плана“, каза той.

„В Плана за възстановяване има заложено и финансиране на фотоволтаици с батерии. В момента в България има 30 000 мегавата, но са заложени субсидии за 1400 мегавата“, допълни Добрев.

По повод изискването на Европейската комисия НЕК да изгуби ролята си на обществен доставчик Добрев обясни: „Либерализация на пазара означава, че енергията няма да се дава на НЕК и НЕК да я дава на ЕРП-тата, а ЕРП – тата ще си я вземат от централите пак по квоти, пак на субсидирана цена, без промяна в модела. Те ще купуват от борсата, но тя ще бъде компенсирана до цената, която е определил регулатора. За бита това не означава поскъпване. По големият проблем беше либерализацията на пазара на дребно, да не се налага хората да купуват от борсата на некомпенсирани цени.“

Ще има буфер от три месеца, в които няма да има добавка от 25 ст. за горивата, каза депутатът. Той обясни, че предложението на ГЕРБ за цените на горивата е много по-добро от другите.

На противоположно мнение е депутатът от „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски:

Рибарски: Няма да бъдат затваряни въглищни централи

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here