Как Русия оценява желанието на Зеленски да проведе „публични преговори“ с Путин

0
237

 

Не Зеленски иска преговори с Русия, а Западът (анализ на „Взгляд“)

 

Администрацията на Джо Байдън е заинтересована от разрешаването на конфликта в Украйна, за да използва тази тема като коз на изборите през 2024 г. В същото време идеята на Владимир Зеленски да води преговори с Русия публично е доста рационална за него. Това казва пред вестник „ВЗГЛЯД“ политологът Евгений Минченко. В същото време политологът Павел Данилин смята желанието на президента на Украйна за профанация и жажда за PR.

„Вярвам, че желанието за преговори с Русия се появи не от Зеленски, а от неговите западни куратори, така че причините трябва да се търсят в тяхната логика“, казва Евгений Минченко, президент на Руската асоциация за връзки с обществеността.

„Сред тези причини очевидно са доста сериозните логистични и транспортни проблеми, които украинският конфликт създава, както и изключително високото увеличение на цените на енергията. Следователно е напълно възможно някои западни страни да са решили да се опитат да разрешат конфликта или да го замразят“, казва анализаторът.

„Според мен Съединените щати може да са заинтересовани от решаването на тези проблеми, тъй като сега един от факторите, които удариха много силно рейтинга на Джо Байдън, е нарастващите цени на енергията и рекордната инфлация. Ако пазарът се стабилизира до президентските избори в Америка през 2024 г., тогава този, който отиде на тези избори от демократите, ще получи доста сериозен коз“, убеден е Минченко.

„В същото време Владимир Зеленски и украинското ръководство като цяло са решени да останат в световния дневен ред. Това не е просто някакво желание за реклама, а доста рационална логика. Докато украинският конфликт е в сферата на вниманието на световните медии и симпатиите на Запада очевидно са на страната на Украйна, повишаването на степента на публичност е много полезно за тях“, смята експертът.

На свой ред политологът Павел Данилин, отговаряйки на въпрос за възможността руският президент Владимир Путин да участва в подобни преговори отбеляза, че „преди да започне публичният формат на преговорите на първите лица на държавите, е необходимо да се постигнат някои споразумения, които не са публични”. „А предложението на Зеленски да направи процеса публичен от самото начало е профанация и жажда за PR“, добавя той.

„Мисля, че Москва няма да преговаря с Украйна, докато няма предварителни договорености на ниво посланици. Изначално е необходимо да се постигне ясно разбиране кой какво иска и едва след това да се премине към преговорите на първите лица, публични или непублични“, отбеляза Данилин.

„Според какъв сценарий ще се изгради преговорният процес, това предстои да се реши. Но това не е въпрос на дипломация, а на политическа воля и на двете страни”, смята експертът.

В същото време политологът Алексей Чеснаков смята, че „общественият формат“, който Зеленски иска „преди всичко (и може би единствено) означава създаване на удобна платформа за генериране на поток от необходими новини и личен PR за украинския президент. Апелите за необходимостта от информиране на обществеността не са нищо повече от хитрост.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Преди ден президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинската страна възнамерява да предложи публични преговори с Русия. По думите му той е „получил сигнали“ от лидери на други страни, че според тях държавният глава Владимир Путин се стреми към преки преговори. В отговор Зеленски заяви, че не иска да преговаря „зад кулисите“, Киев ще предложи „публична форма“.

Припомняме, че прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че украинската страна не може и не иска да преговаря. Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че украинските условия за преговори са нереалистични и неадекватни. В същото време преди няколко дни, въпреки опитите на Държавния департамент, Зеленски и главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни отказаха всякакви преговори.

автор: Даря Волкова, източник: Взгляд/vz.ru;
превод и редакция: BIG5
заглавна снимка – архив EPA-EFE, 9 декември 2019 г, Париж

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here