Антон Кутев: Сагата с хартиената бюлетина е ненужна, никоя от партиите няма да качи резултата си

0
123

 

„Не е на дневен ред разговор за президентска република и промени в Конституцията“

„Бюджетът е въпрос на редовно правителство, защото в него има политика“

 

„Сагата с хартиената бюлетина е ненужна, но щом са решили депутатите, нека да си я развиват. Проблемите на хората са съвсем различни. … Никоя от партиите няма да си качи резултата и да събере повече доверие от това, че бюлетината няма да е едната, а ще е другата. В политиката едно от базовите неща е доверието, а изборите са инструментариум. Когато за теб стане важен инструментариумът, това означава, че си загубил всякаква политическа ориентация, означава, че виртуалният свят на твоите интереси е станал по-важен от реалния свят на хората“.

Това заяви пред БНР говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Той подчерта, че служебното правителство ще гарантира честността на изборите, ако се наложи дори и с пръстов отпечатък и лицево разпознаване.

„Нещата се променят бавно и трудно, с работа във вярната посока, но Изборният кодекс не е тази посока“, подчерта още Кутев.

В предаването „Неделя 150“ Антон Кутев коментира т.нар. закриване на въглищните централи:

„Това не е сблъсък само между България и Европейската комисия, този сблъсък върви и вътре в Европа. Едните хора, които ще останат без работа, са прави. Другите, които казват, че искат да дишат чист въздух и децата им да са здрави, също са прави. Това са две силни мотивации и правилното, което трябва да направи държавата, е да защити и двата възможни варианта. Този разговор касае и Плана за възстановяване“.

Според Кутев служебното правителство е успяло за три месеца „да подпомогне излизането на страната от поне три кризи“ и посочи проблемите в енергетиката, инфлацията и обедняването на хората заради високите цени.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

По думите на говорителя на служебното правителство в момента не е на дневен ред разговор за промяна на конституционния модел на управление на страната към президентска република:

„Това е и опасно, защото, ако в тази раздробена ситуация в парламента, вземе, че се събере някакво конституционно мнозинство, то това ще е толкова популистко, че ще доведе до сериозни проблеми изобщо в развитието на страната. В този момент не само не може, а и не трябва да се говори за промени в Конституцията“.

Президентът може да бъде гарант за изход от кризата и за това не му трябва промяна в Конституцията, за да изпълнява тази си функция, изтъкна още Антон Кутев и добави, че високият рейтинг на служебното правителство е заради това, че излъчва стабилност.

„Бюджетът е въпрос на редовно правителство, защото в него има политика, има идеология – ляво и дясно. Бюджетната процедура изисква работещо редовно правителство и парламент с мнозинство, за да решат кои от всички недостигащи пера ще развием. … Ако вдигането на пенсиите сега доведе до силна инфлация след три месеца, от която пенсионерите ще излязат по-бедни, има ли смисъл да ги вдигаме?“, каза Кутев.

Служебното правителство ще изпълни сроковете, дадени от Народното събрание, и ще бъде предоставена на Украйна техниката, която е възможно да се даде, заяви говорителят на служебния кабинет.

По думите му страната трябва да даде пари за изтребители, а не за социални помощи, защото има война:

„Когато си преди война, на теб ти трябва оръжие. Със социални помощи война не се печели, ако ти се наложи да участваш“.

От разследванията по АМ „Хемус“ нищо не се случи, след като попаднаха в прокуратурата, коментира още Антон Кутев и „засега има вдигнат шум“, но трябва да сработи механизмът между правителство, МВР, следствие и прокуратура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here