Костадин Паскалев: Започваме единение на левите хора в България

BIG5ИНТЕРВЮКостадин Паскалев: Започваме единение на левите хора в България

 

Членът на НС на БСП в предаването „Денят започва с Георги Любенов” на БНТ: Десетки партийни организации свалят доверието си от Нинова и искат конгрес през декември

 

– Виждаме как отваряне на изборното законодателство по предложение на БСП взриви мира в парламента и на улицата. Добре ли е, че въпросът за гарантиране на сигурността на вота става повод за такива дебати?

Според мен изключително тежка политическа грешка на БСП е да внесе в този парламент проблема с Изборния кодекс и хартиената бюлетина.

Не е проблемът само в БСП. Да започнем с ГЕРБ. Тяхната тема беше газът, петролът, Планът за възстановяване и устойчивост, бюджетът.

“Продължаваме промяната” (ПП) започнаха диалог по отношение на бюджета и в един момент дори опровергаха сами себе си в предходния бюджет на държавата.

От ДПС говореха, че трябва да има правителство през цялото време, в един момент млъкнаха, сега и те са част от т. нар. хартиена коалиция.

БСП трайно, непоследователно реализира своето поведение. От една страна е срещу военнотехническата помощ за Украйна, от друга, е срещу купуването на самолетите Ф-16.

– Защо да е непоследователна, това е последователна позиция на левицата.

Доколко да е последователна. Нека погледнем четворната коалиция. БСП беше против спирането на договора с “Газпром”, дори настояваше служебното правителство да започне разговори с “Газпром”. Видяхте, че Финландия вече е осъдена за 300 милиона долара. Същото пише в доклада до парламента, изпратен от Министерството на енергетиката, в който външен правен консултант е казал ясно, че българската страна дава добри мотиви на руската страна да ни осъди по договора между “Газпром” и “Булгаргаз”.

Е, в тази ситуация ти за какво си по-скоро – стоиш в управлението, вземат се решения в Министерския съвет, същевременно тази политика се провежда с твое участие. Това за мен е малко шизофренично поведение. Не защото аз го разчитам така, а защото избирателите го разчитат по този начин. И след като го разчитат по този начин, те не дават доверието си на БСП на изборите.

– Г-н Паскалев, как настъпи това отрезвяване, този леден душ между БСП и ПП?

Четворната коалиция беше създадена по един странен начин. Политически субекти, които са несъотносими помежду си… Най-съотносими бяха БСП и ПП поради социалните параметри на политиката, които декларираха. Не знам дали ви прави впечатление, но внасянето на Изборния кодекс по предложение на БСП в един момент стана точка номер едно в работата на НС, а имаме внесени 43 законопроекта от служебното правителство, свързани с бюджета, с данъчното, социалното законодателство и обществените поръчки. Ние не се занимаваме с това. ПП и БСП забравиха своята антикорупционна нагласа. Цялото това поведение води до загуба на доверие у гражданите.

– Заради това ли ПП и БСП не могат вече да вървят заедно? Иззела ли е лявото ПП? Има ли повод за притеснение на идеологическия фронт?

Има повод за притеснение, но той е по-скоро заради поведението на лидера на БСП. Тя няма разбиране за това какво е ляво. Тя разбира лявото като социална политика, а лявото е върховенство на обществения интерес.

Очевидно е, че ПП иска да водят социална политика, очевидно е, че БСП иска да води социална политика, но важното е къде е лявата политика. Това ни отличава от ПП, те са една центристка партия. Толкова. Те не се бъркат в лявото пространство. Друг е въпросът какво се случва там, къде е водещата роля на БСП. Може би водещата роля на БСП е в непрекъснатото намаляване на политическата подкрепа за лявото пространство.

– Какви са настроенията, г-н Паскалев, в местните структури на левицата?

Очакванията на общинските структури на БСП и на членовете бяха, след изборите на 2 октомври, които са тежък разгром за БСП – 25-има депутати са унижение за лявото пространство, та очакванията бяха, че Националният съвет (НС) ще вземе отговорни политически решения, които да се опитват да възстановят доверието в БСП. Стана точно обратното. Очевидно е, че основната кауза на ръководството на БСП е запазването на Корнелия Нинова.

Реагираха бурно общинските структури. Тече една вълна, в която партийни съвети вземат решения с две основни характеристики – първата е свалянето на политическото доверие от председателя Корнелия Нинова. Втората – провеждането на по-ранен конгрес, през декември, и съответно вземането на програмни, уставни и ръководни решения. Т. е. кой да ръководи БСП.

Отделно от това е едно от решенията на НС, под натиск на т. нар. вътрешна опозиция, то е абсурдно да се коментира, че има такава опозиция, е започването на разговори с левите политически субекти за постигането на ляв блок и съвместно явяване на избори. Много често тясното ръководство на БСП си позволява да не изпълнява решения на НС.

– Изричате нещо по категоричен начин – време е за промяна на лидерството в БСП и за ново ляво формирование. Как го виждате. Ще има ли български ПАСОК, както пише Нидал Алгафари?

Не. Оставете. Алгафари може да слага етикети на ГЕРБ. Той се занимава с тях, да не се занимава с БСП.

Корнелия Нинова има един подход, който е доста интересен. Тя нарича опозиция всички онези, които не споделят нейното мнение. Аз съм човек, който не е от вътрешната опозиция в БСП, а човек с позиция в БСП и отстоявам своите позиции. Смятам, че и моите колеги са такива. С тях се събрахме и решихме, че е крайно време да започнем да изпълняваме това, което НС е решил, но Корнелия Нинова не иска да изпълнява. Т. е. да започнем разговор с другите леви политически субекти, за да постигнем ляво обединение, което да тръгне към избори.

Как би следвало да се проведе този процес. Първата тема е разговор. Такъв разговор до 10 дни ще бъде проведен. Потвърдили са Георги Първанов, АБВ, “Движение 21”, Мая Манолова, Красимир Янков с неговата “Прогресивна линия”, Симеон Славчев с партия МИР, “Нормална държава” на Георги Кадиев, кметове. Т. е. всички онези, които са били съпричастни към БСП, но по една или друга причина нямат вече нищо общо с нея, се съгласиха да започнат този разговор.

Това е в противовес на цялото конфликтуване, което представлява политиката на Корнелия Нинова. Тя започна с отстрелване на отделни членове на ръководството на БСП, цели организации (Пловдивската) бяха тежко притискани от нея и тясното ръководство. Стигна се до ситуация, в която не се изпълняват решения на конгреса и на НС, а се изпълняват личните желания на тясното партийно ръководство. Е, при тази ситуация някой трябва да реагира. Ние реагираме. Ако имаме нормално ръководство на партията, БСП може да бъде двигателят на това ляво обединение.

Ние започваме нашата дискусия по темата – кои са левите идеи в България, кои са левите политики, които може да бъдат реализирани у нас и може ли да бъде постигнато ляво обединение.

– Казвате “ние”. Кой стои зад вас, г-н Паскалев?

Ние сме хора с позиция в БСП. Аз в случая се явявам техен говорител. Ние показваме нещо различно. В парламента всички конфликтуват, никой не иска да разговаря, а ние се опитваме да направим точно обратното – да търсим общото в интерес на обществото и България.

– Как си представяте ръководството на БСП да бъде приобщено към тази идея?

Ръководството има три варианта. Първият е да приеме тази идея и да работи активно за нейната реализация. Вторият вариант е да се скрие от тази тема и ще се опита да се свие като в черупка, т. е. да води към изчезване лявото в България. Третият вариант е ново ръководство в БСП, с открити идеи за започване на разговори за ляво обединение.

– Нинова казва: “Оставката ми е искана от тези, които работеха срещу БСП на изборите”.

Това е абсурд. Майка ми е на 86 години. С нейните приятелки гласуваха с машини преференциално. Корнелия Нинова иска да нарече тези хора неграмотни и хора, които ги е страх от машините? Аз смятам, че това е абсурдно.

Искам да уточня нещо. Ние се опитваме да притиснем ръководството на БСП да си свърши работата. Както вече казах, партийните структури в момента вземат решения за сваляне на доверието от Нинова и по-ранен конгрес. Самото решение на ръководството за конгрес през февруари е абсурдно. Както виждате, нещата вървят към предсрочни избори. Ако има такива, то по време на кампания ние ще провеждаме конгрес. Абсурд.

Тъй като започнаха спекулации – някой от ръководството казал, че две-три организации са решили – ще ви кажа точната бройка – вчера (в петък-бел. ред.) към 16 ч. 35 общински партийни организации са взели подобни решения – сваляне на доверието от Корнелия Нинова и по-ранен конгрес. Смятам, че до края на месеца ще станат над 100.

[td_block_social_counter]

Последни новини