Андрей Райчев: Нинова си прави илюзии, че машините са причина за провалите на БСП

BIG5ИНТЕРВЮАндрей Райчев: Нинова си прави илюзии, че машините са причина за провалите...

 

Хората не искат никакви хартиени бюлетини обратно, нагледали сме се на „игри“ с тях, казва социологът пред „Факти.бг“

 

Темата за връщането на хартиените бюлетини се превърна в основна за дебати в парламента. След като ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха връщането на първо четене, от ПП и ДБ организираха протест. И ако в парламента се водят какви ли не спорове, то никой не обелва и дума за съставянето на кабинет към този момент. Какво да очакваме? Пред „Факти“ говори социологът Андрей Райчев.

– Г-н Райчев, на какво ставаме свидетели в парламента. Защо темата дали ще гласуваме с машини, или с хартиени бюлетини се оказва толкова важна?

– Има две причини. Всички чакат избори и нагласят най-изгодната система за тях. Второ, напрежението между партиите вместо да спада, расте. Карат се все повече. Не се получава сближаване и нервно воюват. Има и още нещо. Борисов прави нещо, което му е много изгодно. А именно – разделя БСП и Нинова от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

– Ако говорим за избори, които предстоят, то догодина ще има местни и евентуално пак предсрочни парламентарни. Кои са по-важни?

– Парламентарните са по-важни пред местните, но властта по места също не е за подценяване. Прав сте, че партиите започват да мислят и затова.

– Хартиен вот на местни избори е добре отиграна ситуация…

– Така е. Със сигурност партиите мислят и в тази посока. Знаем, че изключително важно за Христо Иванов и ДБ да се борят и много искат да спечелят София. Та, по тази причина, те много искат да останат машините.

– Колко е сериозна тезата, според вас, че по-възрастните хора не се справят с машините?

– Условно можем да кажем, че едни от най-старите избиратели са родени около 1940 година. А в този период образованието е много добро, на много високо ниво. Тогава, по онова време, такава масова неграмотност, каквато виждаме днес, няма. Дума не може да става, че тези хора не се справят с машините. И това не е само мое уверение, а има резултати от изследвания, че възрастните хора нямат проблем с гласуването с машини. Това просто не е вярно.

– И сега виждаме как БСП търси „спасение“ в хартиените бюлетини, след като в няколко поредни избора бележи спад…

– Питате ме, казвам. Нинова си прави илюзии, че машините са причина за провалите ѝ. Не е това причината.

– А депутатите дали си дават сметка, че веднъж купихме машини за над 60 млн. лева, че всяко печатане на хартиени бюлетини струва също десетки милиони…

– Това не е много съществено, защото пари за избори винаги има. Да, изборите струват пари, доста пари. Става дума за една отвратителна ситуация, в която не се взема предвид това, което искат хората. Хората твърдо искат машини. Това е ясно и такова е общественото мнение.

– Протестът на ПП и ДБ в петък вечер миналата седмица, който двете партии организираха пред парламента, какъв знак е?

– Знак е, че двете партии са много ядосани, че искат да им духа вятърът в платната. И в случая са прави. Хората не искат никакви хартиени бюлетини обратно, нагледали сме се на „игри“ с хартиените бюлетини.

– Срещу това лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който не говори много извън парламента, се закани, че може също да изкара хора по улиците и да блокира пътища в страната?

– Той може за блокира България. Но ДПС просто плаши, не вярвам да тръгнат да го правят.

– Но така виждаме ясно противопоставяне на хора – вашите протестират, но и нашите може да протестират?

– Свидетели сме на поларизация, а това е много лошо.

– Колко е силна тази поляризация…

– Не е онази, която помним от 90-те години, в никакъв случай. Но се вижда ясно разграничение. Какво беше в пика на ковид – ваксъри срещу антиваксъри. Сега обществото се поляризира спрямо Русия – „за“ и „против“. „За“ и „против“ в симпатиите към Зеленски. Някои не вярват на Зеленски, не смятат, че Украйна е права. В същото време много хора смятат, че позицията на Путин е губеща. Защо го казвам това. Защото това е много неприятна ситуация. А войната влияе на живота на хората.

– На фона всички разправии, които наблюдаваме, каква е вероятността за кабинет, според вас…

– Какво да ви кажа. Ще се върна към думите си по-горе. Ако не бяхме в такава международна обстановка, щях да ви кажа, че няма шанс. Но при наличието на война, е опасно страната да бъде без кабинет. Така че ще кажа така – има шанс. Но има и друго нещо. Бюджетът на страната се прехарчва. Харчим повече пари, отколкото заработваме. Не казвам, че се крадат. Отиват за пенсии, за едни необосновано по-високи заплати. Всяка власт, която мисли за България, трябва да промени харчовете. Малко, по-малко да свали напрежението. И какво става. Ситуацията е такава – партиите по-скоро гледат не те да са на власт, а другите да не я вземат. Странна ситуация. Винаги големите партии – било то лява и дясна, са искали да управляват. Искали са властта по много причини – не само лични и егоистични. А сега не виждаме много голямо желание да се застане на кормилото, а по-скоро другият да не е. Мътна е ситуацията. Обикновено психологията не играе много в политиката, но в случая днес играе.

– И така стигаме до ролята на президента и неговият служебен кабинет…

– Не вярвам изобщо на хората, които твърдят, че президентът иска да управлява.

– Но той е поставен в тази ситуация – не става въпрос дали иска, или не?

– Това е така. Не виждам особено желание у него. Той, като цяло, си играе картите правилно. Той каза, че не иска България да изпадне в предизборна ситуация преди Коледа, преди празниците. И е прав. Иска и да избяга от избори през януари и февруари. Зимата не е време за избори, това е факт. Според мен той се ръководи от тези две съображение.

– Вече ясно обяви, че избори преди март 2023-а няма да има…

– Също така заяви на Корнелия Нинова, че три пъти ѝ дава мандата, а тя нищо не е направила. И сега намекна, че четвърти път няма да има. Ще видим… Тоест, смята да го дава, въпреки че се колебае дали на ДБ и Христо Иванов, или на „Български възход“ на Стефан Янев.

– А „Български възход“ в случая се явяват като някакъв тематичен обединител, защото и други партии говорят за тази опция…

– Не толкова тематичен обединител, а по-скоро, че те са такива, които са за разбирателство, готови са да преговарят, имат умерена позиция и общо взето се намират в доста комфортна среда. Дали ще успеят да съставят правителство…

– Това най-вероятно ще проличи, след като минат мандатите на ГЕРБ и ПП? Тогава ще се видят и какви ще са настроенията…

– То не е толкова до настроения, а дали двете партии ще решат дали да се ходи на избори, или не. Ако ПП са „за“ избори, то Борисов още не е решил въпроса за себе си, вътрешно не е сигурен. За него ситуацията е удобна и казах вече, че разцепва БСП и ПП. Той не е решил дали иска връщането на хартиените бюлетини. Беше уклончив в изказването си.

[td_block_social_counter]

Последни новини