Зеленски получи нови възможности за ядрен шантаж

0
228

 

Установеното от септември затишие в Запорожката АЕЦ беше прекъснато от десетки нови „атаки“ от украинските въоръжени сили. От Росатом заявиха, че това е довело до риск от ядрена авария в АЕЦ Запорожие. Защо Киев възобнови обстрела на АЕЦ и се опитва да провокира ядрен инцидент, ще помогне ли да се промени ситуацията със създаването на зона за сигурност в централата и при какви условия може да се случи това?  

 

Въоръжените сили на Украйна продължават да обстрелват с артилерия натовски калибър Енергодар, където се намира най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ. Това съобщи в канала Telegram лидерът на запорожското движение „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов. За събота и неделя въоръжените сили на Украйна са изстреляли над двадесет артилерийски снаряда с голям калибър по територията на гарата и по електропровода, който я захранва, съобщиха от Министерството на отбраната.

В понеделник главният изпълнителен директор на Росатом Алексей Лихачов съобщава: Русия е информирала международната общност, че има риск от ядрена авария в Запорожката АЕЦ. „Очевидно Киев смята за приемлив малък ядрен инцидент“, цитира ТАСС думите на Лихачов.

Ръководителят на „Росатом“ смята, че благодарение на усилията на ръководството на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и лично на нейния ръководител Рафаел Гроси, от септември насам в АЕЦ има „доста спокоен период“. „Въпреки това, през уикенда – поне тридесет прелитания. Те удрят прецизно, удрят хранилището за отработено гориво, спецкорпуса, магистралите… повредени са дизел генератори. Не всички, разбира се, но някои от тях“, цитира Лихачов РИА Новости.

Според него увеличаването на украинския обстрел на станцията вероятно се дължи на „неадекватната“ резолюция на Съвета на МААЕ. Този документ, в който се говори за „некритичните за ядрената безопасност щети на Запорожката АЕЦ“, Киев възприема като картбланш за възобновяване на обстрела, смята Лихачов.

В същото време Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на „Росенергоатом“, нарече връх на цинизма твърденията на МААЕ за „некритични щети“. Формално критичната инфраструктура не включва резервоари за турбинно масло, азотно-кислородна станция и резервоари за водород, казва Карчаа. Но, подчертава той, „можете ли да си представите какво би се случило, ако 240 тона масло се запалят, ако два други обекта експлодират?“

В такава ситуация формирането на зона за сигурност, която да защити АЕЦ от украински атаки, зависи от две условия, смята Лихачов. Първият фактор е активността на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси и успехът на неговите преговори с Киев. Второто и основно условие е дали САЩ ще одобрят решението за зоната за сигурност. „Мисля, че голямото разстояние между Вашингтон и Запорожие не трябва да бъде аргумент за САЩ да забавят решението за зоната за сигурност“, отбеляза шефът на „Росатом“.

„Не виждам нищо изненадващо в слепотата на МААЕ, тъй като тя е клон на ООН, който до голяма степен се контролира от САЩ. А фактът, че Зеленски обстрелва Запорожката атомна електроцентрала, всъщност е пряк шантаж на Европа“, отбелязва политическият анализатор Марат Баширов. По негово мнение Киев „поставя пред европейците, а след тях и пред американците, условие че те трябва да убедят Москва да спре въздействието си върху енергийната система на Украйна“. В противен случай в Европа ще настъпи ядрена зима, която ще бъде провокирана от Въоръжените сили на Украйна, обяснява Баширов логиката на Киев.

Източник: vz.ru

превод: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here