Не Радев, а политическото безплодие “изчегъртва” партиите

0
180

 

В най-новата история на България рядко сме виждали по-арогантно и самодоволно поведение от това на дясната, антикомунистическа и русофобска формация „Демократична България”.

 

Закърмена от мизантропските похвати на Иван Костов, сплотена с американските грантове и „идеите” на кръга „Прокопиев”, калена от протестърския терор на „умните и красивите”, нетърпим към различното мнение, с чувството на “истина от последна инстанция”. Политици, провалени за краткия им период във властта, с обещавани фалшиви реформи – правосъдна, екологична, електронна и т. н. И точно ДБ показа, че държи на украинския интерес повече, отколкото на българския, че джендър идеологията им е по-скъпа от социалните проблеми на българина. С 6 – 7% доверие “болшевиците” от ДБ се държат, сякаш са спечелили 60 – 70 % от избирателите!?

Но тази формация с нейното надуто самочувствие и злобен език си намери майстора в лицето на президента Румен Радев, който кратко и аргументирано приземи маниерното им поведение по време на консултациите при държавния глава.

Президентът Румен Радев, който умерено и с търпение дава шанс на партиите да намерят път към работещ кабинет, беше обвинен, че „разединява” нацията, че иска еднолична власт и  “изчегъртва” политическите партии и парламентарната демокрация. Въпреки че именно партиите повече от месец не могат да седнат на една маса, а са заети единствено с взаимни заплахи, обиди и… с промени в Изборния кодекс. Така политиците от всички цветове прехвърлят собствените си грешки и нефелност да съставят работещо правителство върху държавния глава. Връх в тези злобни подмятания отново поставиха от БСП – председателката Нинова обвини президента, че внасял агресия, а личният й политически гуру К. Методиев (уволнен като шеф на кабинета на същия президент) пък истеризира по повод думата „кохорта” (макар че цитатът е на ДБ, изваден от контекста). А ексдепутатът Стоян Мирчев обяви, че Радев е застанал срещу всички партии, които са го подкрепили – сякаш президентът е „крепостен” на тези партии, а не избран от над 60% от българските избиратели в пряк народен вот!

Всичко това, разбира се, е прозрачен опит за прехвърляне на проблема от болната на здравата глава. Българските партии днес са болната глава – те се самобламират заради идейно безплодие и некадърност за четвърти път през последните две години.  Успяха да сътворят едно правителство, наречено „политически Франкенщайн”, което за броени месеци предаде националния интерес и се провали. Родиха яловата алтернатива между провалените ГЕРБ и ПП – между „чекмеджето” и „парапета”…

Затова проблемът съвсем не е в президента, госпожи и господа – политици, ерзац политолози и анализатори!

Държавният глава е единственият политик, който за шест години във властта изпълни всички свои предизборни обещания и бе до своите сънародници в най-тежките моменти – от протестите за върховенството на закона до стремежа България да не бъде въвлечена във война! Затова бе избиран два пъти с пряк мажоритарен вот и днес отново има най-високия рейтинг сред българските политици. Президентът Радев вдъхва доверие на обезверените хора, защото е достоен офицер, държавник и родолюбец, израснал до национален лидер. Служебните правителства, назначени от него, също получават висок рейтинг, тъй като излъчват стабилност и си вършат работата. Провеждат честни избори, справят се с енергийната и газовата криза, подготвят се за тежката зима и поправят щетите, завещани от ГЕРБ, а след това от “четворната коалиция”.

И както се казва – по темите им ще ги познаем!

Политиците, вгледани в пъпа си, и днес се упражняват в антипрезидентска реторика, а президентът Радев гледа в бъдещето – как Черноморският регион да стане регион на мира и сигурността, за да е гарантирана и нашата сигурност. На това завижда самозваният политически „елит”, който ражда кризи, подменя обществения дневен ред и не търси даже диалог, камо ли националното съгласие. Затова хората все по-рядко гласуват. И вместо да обвиняват президента, че руши политическата система, нека политиците (ако им е останала и капка здрав разум) да признаят грешките и провалите си, да се извинят и да се захванат за работа в полза на Род и Отечество! Иначе и с Радев, и без Радев – вкупом ще станат напълно излишни. А може би вече са станали – народът ще го каже!

 

Проф. Светлана Шаренкова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here