Още подробности за гонката с мигранти, при която тежко пострада полицай

3
245

 

50 км е била гонката с буса с 12 сирийци, жандармерията не е препречвала пътя

 

Близо 50 км е бил преследван бусът с мигрантите, преди да стане тежкия инцидент на Околовръстното шосе в столицата. Това стана ясно от думите на представители на прокуратурата и МВР, които дойдоха на мястото.

От МВР опровергаха първоначалната информация, че става въпрос за опит на микробуса да спре на място буса с мигранти. Според директора на столичната полиция старши комисар Калоян Милтенов, микробусът с тримата полицаи е бил встрани от пътя, а само един от тях е бил вътре по време на удара – 51-годишният полицай, който е най-тежко пострадал, предава БНР.

Най-тежко е състоянието на 51-годишен полицая, изпаднал в безсъзнание при сблъсъка. Той е с тежка черепно-мозъчно травма и опасност за живота. В момента го оперират.

„Преследван е един микробус, който не се е подчинил на сигнал за спиране. В следствие на преследването е ударен наш бус, който е чакал отстрани да се включи в преследването. Не са имали лента за спиране, но не са препречили пътното движение, били са на безопасно място спрели, за да се включат в преследването. Текат процесуално следствени действия“, съобщи Милтенов.

Мигрантите в микробуса са били общо 12 и са сирийци. В момента ги разпитват с преводачи, за да се изясни цялата ситуация, каза градският прокурор на София Илиана Кирилова. „Разпитват се мигрантите, разпитват се лица, настанени в болница, търсят се преводачи. Проверява се откъде са минали. 12 са засега според нас, мигрантите“, уточни тя.

„След получаване на докладната от Столична дирекция на вътрешните работи, е образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура за тежко умишлено ПТП, както и за каналджийство“, допълни Кирилова.

По информация на БНР водачът на буса, който се вряза в микробус на жандармерията по-рано днес, е криминално проявен и то с множество криминални регистрации. Мъжът е от София, на 43 години. Мъжът е хоспитализиран в Клиника по хирургия на МБАЛ „Света Анна“.

Според непотвърдена информация водачът е неправоспособен  – няма шофьорска книжка в момента.

На мястото на инцидента продължават следствените действия. Разследването вече е поето от Националната следствена служба.

Уточнява се от коя част на страната са били взети мигрантите и дали става въпрос за част от канал за трафик на нелегални бежанци.

Частта от околовръстното шосе остава затворена заради разследването.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here