Филип Джиралди: Да се сложи край на безразсъдството на Владимир Зеленски

0
338

 

Нека се опитаме да избегнем Трета световна война

 

Преди седмица украинското правителство може би умишлено е нападнало съседна Полша в опит да въвлече НАТО във война с Русия. Инцидентът е свързан с ракета, ударила зърнопреработвателен завод в Полша, убивайки двама фермери. Украинският президент Владимир Зеленски веднага обвини Русия за инцидента, въпреки че той със сигурност е трябвало да знае, че ракетата е изстреляна от украинска територия, което означава, че може да е използвал така наречения „фалшив флаг“, за да създаде фалшива история за случилото се. Той също така незабавно призова НАТО да се намеси, цитирайки член 5 от договора на НАТО, който изисква всички членове на алианса да се притекат на помощ на всеки отделен член, който е атакуван. Атаката срещу един е атака срещу всички. Полша е член на НАТО и в момента е домакин на постоянна военна база на САЩ.

Основните американски медии, особено Associated Press и NBC News, веднага повториха историята, разказана от Зеленски, но разказът „руснаците са виновни за всичко“ започна да се разпада. Останките от ракетата разкриха, че е от тип противовъздушна отбрана на въоръжение в Украйна, но в момента не се използва от руснаците. Москва и Вашингтон вероятно са имали достъп до сателитни снимки, които биха показали действителната траектория на ракетата, ударила Полша.

Тези в правителството и медиите, които искаха да подкрепят Зеленски, започнаха да спекулират, че украинската ракета по някакъв начин е излязла от строя, за да се приземи в Полша, което го прави нещастен случай. Но други, по-запознати с характеристиките на оръжията, бяха скептични, виждайки нещо може би по-зловещо в историята.

До четвъртък историята на практика беше изчезнала от повечето медии, тъй като вече не отговаряше на приемливия наратив, че това е произведена в Русия ракета, за което Зеленски продължава да настоява. Президентът Джо Байдън, който по това време беше на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, за негова чест, реагира на новината като заяви, че няма доказателства, че ракетата е изстреляна от Русия и че предполагаемата й траектория не подкрепя това мнение. По ирония на съдбата Байдън разреши 37 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна ден преди инцидента в Полша.

Посланието на Байдън за деескалация на потенциална криза беше повторено от Пентагона и служители на разузнаването през целия ден, въпреки че министърът на отбраната Лойд Остин подчерта, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна „колкото е необходимо“. Той също така добави, че въпреки факта, че ракетата е украинска, Русия е виновна за инцидента. Той не обясни защо това е така. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна същата позиция като Остин, коментирайки, че инцидентът „вероятно е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна за защита на украинска територия… Това не е по вина на Украйна. Русия е отговорна за случилото се вчера в Полша, защото то е пряк резултат от продължаващата война“.

Предвид факта, че Зеленски е говорил и е направил всичко възможно, за да въвлече САЩ и НАТО във война с Русия от свое име, вярвам, че ракетният удар е много вероятно да е умишлен опит за „фалшив флаг“ за започване на много по-широка война. Това, че такава война може лесно да ескалира в ядрена, показва колко безразсъден може да бъде Зеленски. Чуждестранен дипломат от държава от НАТО, базирана в Киев, каза пред Financial Times, че „това става нелепо. Украинците унищожават [нашето] доверие в тях. Никой не обвинява Украйна и откровено лъже. Това е по-разрушително от ракета”.

Разбира се, Зеленски е способен на всичко и никоя лъжа не е твърде голяма за бившия комик, който сега се къпе в лъчите на славата. Холивудски личности като Шон Пен и Бен Стилър все по-често посещават Киев, за да се ръкуват, прегръщат и да се снимат. А календарът на Зеленски включва и пътувания до Съединените щати. Съобщава се, че той ще бъде в Ню Йорк на 30 ноември за „събитие на живо“, организирано от New York Times, със Сам Банкман-Фрид, Лари Финк (главен изпълнителен директор на Blackrock) и министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън като основни докладчици.

Да, Зеленски ще бъде рамо до рамо с ТОЗИ Сам Банкман-Фрийд, ако той се появи, който напоследък също фигурира в новините за извършването на най-голямата валутна измама в историята, причинявайки множество загуби на инвеститорите за милиарди долари в резултат на колапса на неговата компания за търговия с акции FTX! И напълно е възможно Зеленски и Банкман-Фрид вече да се познават. Банкман-Фрид е бил основен финансов поддръжник на политиците от Демократическата партия, дарявайки 40 милиона долара за проекти по време на наскоро приключилия изборен цикъл. Той е на второ място след Джордж Сорос като спонсор на Демократическата партия и също така разпределя дарения за каузи като безусловна подкрепа за Украйна, която демократите подкрепят преобладаващо. През април той беше домакин на конференция на стойност 40 милиона долара в дома си на Бахамските острови, на която говориха Тони Блеър и Бил Клинтън, и беше щедър поддръжник на Американскано-израелския комитета за връзки с обществеността (AIPAC).

Имаше много предположения, че нерегулираният и неконтролиран поток от милиарди долари на американските данъкоплатци, предоставени на прословуто корумпираното правителство на Украйна, е осигурил перфектен механизъм за широкомащабно пране на пари. Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън следи отблизо историята на FTX-Украйна и отбелязва, че „финансовият крах на FTX … разкрива доказателства, че демократите, някои републиканци, украинци и FTX са организирали сложна финансова схема за подкупи. Схемата включвала обещаващи членове на Конгреса, които изпращали пари в Украйна като солидно дарение от благодетел от Демократическата партия. В случая собственикът на FTX [Сам Банкман-Фрид]. След като щатските долари са кредитирани по сметката на Украйна, президентът Зеленски и неговите сътрудници използват част от приходите, за да закупят криптовалути от FTX. FTX от своя страна изпраща част от тези средства обратно на сътрудничещите членове на Конгреса и Националния комитет на Демократическата партия.”

Други доклади показват, че Bankman-Fried е установила „партньорство“ за дарение на криптовалута с правителството на Украйна, което е предоставило на Зеленски около 60 милиона долара „помощ“. Украинският правителствен уебсайт, който загадъчно разкрива някои от детайлите на споразумението, „изчезна“ два дни преди сривът на FTX да бъде оповестен публично. Историята на FTX, ако се окаже до голяма степен подлежаща на проверка, подчертава колко корумпирана е „ямата за пари“, наречена Украйна. Хънтър Байдън получава добре платена синекура в борда на директорите на компанията, за да стигне до баща си и сега Украйна може да бъде пряко замесена в голяма финансова измама. И Джо Байдън услужливо изпраща още милиарди на този измамник Зеленски.

Но истинският проблем е войната. Дори да приемем, че украинската ракетна атака срещу Полша е била причинена от някаква неизправност, Зеленски излиза от процеса миришещ наистина лошо, тъй като работи усилено, за да обвини Русия, което очевидно не е вярно. Той използва измисления си разказ, за ​​да разшири драматично обхвата на войната, създавайки ситуация, в която НАТО директно да се включи в конфликт, който лесно може да ескалира в ядрен. Всъщност той се опитва да принуди НАТО да участва. Но още по-лошото е, че ако това е била умишлена провокация под фалшив флаг за постигане на тази цел, тактиката му трябва да бъде категорично осъдена от всички страни, които в момента подкрепят Украйна. Освен това САЩ и НАТО, обременени с такъв „съюзник“, трябва да предприемат незабавни стъпки, за да оттеглят подкрепата си за бойните действия и да призоват за уреждане на конфликта чрез преговори.

Автор: Филип М. Джиралди, доктор по философия, изпълнителен директор на Съвета на национални интереси

Източник: unz.com, opposition.bg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here