Украйна чака извинение от Унгария за запалянковския шал на Орбан

0
192

 

Орбан призова да не се смесват футболът и политиката, коментирайки запалянковското си шалче

 

Украинското външно министерство очаква извинение, след като унгарският премиер Виктор Орбан се появи на футболен мач с шал с карта на Велика Унгария. Съответното съобщение беше публикувано във вторник вечерта на сайта на Министерството на външните работи на Украйна, съобщава ТАСС.

„На 22 ноември в Министерството на външните работи на Украйна беше поканен унгарският посланик в Украйна Ищван Ийдярто, който отбеляза неприемливостта на публичната поява на унгарския премиер Виктор Орбан с шал, изобразяващ Унгария с част от украинска територия. Украйна очаква извинение за този инцидент и се надява, че в бъдеще унгарската страна ще се въздържа от стъпки, които могат да се разглеждат като незачитане на териториалната цялост на нашата държава“, се казва в съобщението.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова да не се смесват футболът и политиката и да не се правят опити в появата му със запалянковско шалче с картата на „Велика Унгария“ да се търсят каквито и да било великодържавни символи. Той коментира по този начин претенциите на Румъния и Украйна, които видяха в действията му посегателство върху държавния им суверенитет.

„Футболът не е политика. Нека не търсим нещо, което го няма. Националният отбор на Унгария е отборът на всеки унгарец, където и да живее той“, написа Орбан на Фейсбук страницата си.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

В неделя след мач на националния отбор на Унгария той се снима с полузащитника Балаж Джуджак, който изигра последната си среща за родината си. На врата на премиера имаше шалче с цветовете на държавното знаме с изображение на Унгария в границите ѝ до 1918 г., когато в състава ѝ влизат земи, отишли по силата на Трианонския договор при съседните страни и влизащи в територията на съвременните държави Австрия, Румъния, Сърбия, Словакия, Хърватия и Украйна, уточнява ТАСС.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here