Войната в Украйна не е единственият конфликт в близост до границите на ЕС, само че на останалите реагираме с мълчание

0
242

 

Вчера бях един от 22-мата депутати от групата ми в ЕП, гласували против обявяването на #Русия за „спонсор на тероризма“. Причините за позицията ми са няколко.

 

В цялата резолюция няма нито една дума, насочена към полагане на усилия за #мирно решаване на войната.

Обявяването на Русия за „спонсор на тероризма“ и призивът да се ограничат всякакви дипломатически действия торпилира каквито и да било евентуални мирни #преговори, защото няма правителство или организация, която да разговаря с терористи.

Тази резолюция обрича Украйна на дългосрочен конфликт, опустошена територия и смърт на мирни граждани.

Пълният моментален отказ от #петролни продукти и ядрено гориво (с който не бяха съгласни дори ПП и ДБ в предишното правителство), както и призивът за преразглеждане на историята и ролята на Русия в нея, правят тази резолюция неприемлива.

За разлика от САЩ, в Европейския съюз „спонсор на тероризма“ е понятие без ясна дефиниция и #правна рамка, която да определя произтичащите последствия от поставянето на една държава в тази категория. А това създава риск от налагане на двойни стандарти. Защото войната в Украйна не е единственият конфликт в близост до границите на ЕС, само че на останалите реагираме с мълчание.

Петър Витанов, фейсбук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here