МВнР вика посланика на РСМ у нас след стрелбата срещу българския клуб в Охрид

0
140

 

Външното ни ведомство определи нападението като „сериозно криминално деяние”

 

Министерството на външните ни работи излезе с позиция, в която осъжда категорично „сериозното криминално деяние”, при което срещу Клуб на граждани с българско самосъзнание „Цар Борис III“ в Охрид е използвано огнестрелно оръжие.

Във връзка със случая днес в МВнР ще бъде извикан на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска. На нея ще бъде връчена протестна нота.

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани с случая, обясняват от МВнР.

„Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб „Цар Борис III” за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София”, посочват още от Външното ни министерство.

От МВнР отбелязват реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемат такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт.

Министерството на външните работи очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III”.

Свързана публикация:

Стрелба срещу българския клуб в Охрид

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here