МВнР: Властите в РСМ да разкрият извършителите на стрелбата срещу българския клуб „Цар Борис III“

BIG5АКТУАЛНОМВнР: Властите в РСМ да разкрият извършителите на стрелбата срещу българския клуб...

 

България очаква от властите в Република Северна Македония да предприемат всички необходими действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на стрелбата срещу българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид снощи. Това заяви говорителят на външното ни министерство Костадин Коджабашев, предаде БНР.

 

Страната ни осъди категорично цитирам: „сериозното криминално деяние“, и не е съгласна с формулировката на властите в югозападната ни съседка, които го определиха като „вандалски акт“.

Днес беше връчена и протестна нота на посланика на Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска:

„Повтарящите се примери на ескалиращо насилие от последните месеци показват на практика, че системното отсъствие на целенасочени и адекватни мерки създава усещане за безнаказаност и насърчава мултиплицирането на престъпленията от омраза срещу българите в Северна Македония. България очаква компетентните власти в съседната държава да предприемат незабавно всички необходими действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението. Необходими са повече и сериозни последователни усилия за изпълнение на ангажиментите, свързани със защитата и гарантирането на правата на човека, които са основните критерии по пътя на присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз“, каза говорителят на външното ни министерство Костадин Коджабашев.

[td_block_social_counter]

Последни новини