Пловдивски общинари блокират грабежа на панаира от Борисовия приятел Георги Гергов

3
348

 

В момента Георги Гергов държи 50,3% от капитала на Международния панаир. Ако сделката с Варна бъде финализирана, Гергов ще притежава 79% от акциите на панаира и еднолично ще може да взима решени за дружеството

 

Сдружение  „Бизнесът за Пловдив“ настоява Община Пловдив и Общински съвет Пловдив да се възползват от защитата, дадена им в закона, срещу действия, непосредствено засягащи Панаира, които биха довели до загубата на общински и държавни механизми за влияние и контрол върху бъдещето на емблематичното международно изложение.

Това се казва в разпространена от сдружението позиция преди днешното – 24 ноември, общо събрание на акционерите, на което в капитала на „Пълдин туринвест“ се очаква да се приеме апорта на още 29% акции на Община Варна. Така 79% от панаира ще станат собственост на другаря на Бойко Георги Гергов.

Това стана възможно след като Върховният административен съд се произнесе в полза на искането червения олигарх и разреши на варненските общински съветници да му продадат притежаваните от морската община акции. Сделката ще позволи на Гергов да придобие пълен контрол върху атрактивния имот в широкия център на Пловдив.

Отново днес ще се проведе и заседание на Общинския съвет – Пловдив, който ще трябва да реши как да гласува представителят му в дружеството на пловдивския бизнесмен.

„Общественият интерес и отговорността пред нашите потомци трябва да са достатъчна мотивация да не допускаме съмнението за спорни или дори нечестни практики, пасивно поведение и бездействие в момент, когато се решава съдбата на този символ на Пловдив“, заявяват от Сдружение  „Бизнесът за Пловдив“.

Във вторник пловдивските общински съветници от „Демократична България“ обявиха, че ще търсят съгласие за вето върху вдигането на капитала на бизнесмена Георги Гергов в Международния панаир.

В момента Георги Гергов държи 50,3% от капитала на Международния панаир. Ако сделката с Варна бъде финализирана, Гергов ще притежава 79% от акциите на панаира и еднолично ще може да взима решени за дружеството.

През април т.г. Административният съд във Варна реши да блокира решението на Общинския съвет в града за продажбата на акциите, подарени от държавата, след като беше сезиран от областния управител. Протестни писма до общинарите във Варна пуснаха от Министерство на икономиката, откъдето си и поискаха дадените от държавата акции обратно, остро възразиха и от общината в Пловдив.

Окръжна прокуратура – Варна разпореди две проверки във връзка с апортната сделка на Община Варна за прехвърляне на притежавани 29% от акции от „Международен панаир Пловдив“ АД на частно дружество с общинско участие, но така и не се видя резултат от проверките.

Административният съд във Варна отмени и двете решения на варненските общински съветници от 10 декември м.г., свързани с прехвърлянето на варненските акции в притежаваното от бизнесмена Георги Гергов дружество „Международен панаир Пловдив“ АД към друго дружество на Гергов – „Пълдин туринвест“ АД.

Според съда са нарушени принципи на административния процес за истинност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост.

По-горната инстанция, обаче, е счела, че решението на първоинстанционния съд е недопустимо и така отвори пътя към завършване на спорната сделка.

На днешното заседание на Общинския съвет в Пловдив трябва да се обсъди предложение на кмета от ГЕРБ Здравко Димитров, с което да се упълномощи представителят на общината в „Пълдин тур инвест“ как да гласува на събранието на акционерите. То пък ще се проведе на същия ден.