Радев за стрелбата по българския клуб в Охрид: Това е абсолютно недопустим вандалски акт на агресия!

BIG5АКЦЕНТИРадев за стрелбата по българския клуб в Охрид: Това е абсолютно недопустим...

 

Президентът припомни на РСМ откъде минава пътят към ЕС, защити Демерджиев, отправи остри критики към Кирил Петков и покани Янев на консултации другата седмица

 

„Държавните ръководители в РС Македония и обществото трябва да разберат, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на македонските българи, на нашето културно и историческо наследство. Това е единственият начин.“

Това заяви президентът Румен Радев по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид, предаде БГНЕС.

Президентът коментира всички актуални теми от дневния ред по време на посещението си във Враца, където участва в откриването на нов завод за автомобилни компоненти.

Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото. Давам достатъчно време – за работа, и за диалог, и за поемане на отговорност за съставяне на редовно правителство, заяви още Румен Радев.

Промените в Изборният кодекс президентът заяви, че ще коментира когато бъдат приети окончателно от парламента.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Оставките в МВР

На партиите, които искат оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, президентът отговори: „Да си направят редовно правителство и да си искат, колкото си искат оставки. Министърът много ясно се аргументира какво прави МВР в момента, за да запълни дефицити, налагани с години. Сега МВР тръгва по оздравителен път”.

Оставката на вътрешния министър Демерджиев беше поискана от БСП, от ГЕРБ и от ДБ, като зад искането застанаха Нинова и Борисов.

Относно оставката на главния секретар на МВР, Радев съобщи, че ще се произнесе още днес.

Документите и мотивите на ръководството на МВР за оставката на главния секретар са дошли в президентството, ще ги разгледам и днес ще се произнеса. Вътрешният министър Иван Демерджиев много ясно се аргументира какво прави, за да запълни дефицити, налагани в години. Нека си направят редовно правителство, назначат вътрешен министър и тогава искат оставка, каза още Румен Радев, след като час по-рано от ГЕРБ настояха за оставката на служебния вицепремиер и силов министър.

Критики към „Продължаваме промяната“

„Желанието на „Продължаваме Промяната” шефовете на службите за сигурност да не се назначават от държавния глава показа още веднъж, че ръководството на партията все още има проблеми с познаването на законите в България“, заяви президентът, визирайки  бившия премиер Кирил Петков.

Вчера Петков заяви, че от „Продължаваме промяната“ ще внесат за обсъждане в парламента промени, преди да получат втория мандат, в закона, уреждащ процедурите по избор на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента, припомня Епицентър.

Това обаче е заложено в Конституцията и искането на Кирил Петков е неконституционно.

Затова и държавният глава праща съпредседателя на „Промяната“ на обучителен курс по законодателство преди за премине към законотворчество.

Консултации с „Български възход“ и съставяне на правителство

Радев съобщи, че следващата седмица ще проведе консултации за съставяне на кабинет и с последната парламентарно представена партия – „Български възход”.

Президентът обяви, че е дал достатъчно време на партиите да намерят формулата за бъдещото правителство.

„Дадох достатъчно време за закони и за диалог. Ако партиите са единодушни, че желаят избори веднага – няма проблем. Мандатите могат да се извъртят много бързо. Дал съм на партиите възможността да решат”, посочи той.

Българският парламент има да свърши важна работа сега, този парламент, а не следващият. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото, когато ще бъде изключително късно, подчерта Радев.

[td_block_social_counter]

Последни новини