Шолц: Русия няма шансове на бойното поле

BIG5АКТУАЛНОШолц: Русия няма шансове на бойното поле

 

Германският канцлер заяви, че шансовете на Русия за победа на бойното поле са се стопили

 

Германският канцлер Олаф Шолц осъди целенасочените руски бомбардировки на гражданска инфраструктура в Украйна, и заяви, че шансовете на Русия за победа на бойното поле са се стопили, съобщиха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

„Този бомбен терор срещу цивилното население трябва да спре и то незабавно“, заяви германският лидер след среща вчера с кипърския президент Никос Анастасиадис в Берлин.

Шолц добави, че руският президент Владимир Путин за пореден път показва колко безмилостно продължава да води тази война: „Война, която той вече изобщо не може да спечели на бойното поле, това изглежда ясно“, каза той и призова Путин да спре военните действия и да създаде възможност за мирни преговори.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Шолц изрази също увереност, че ЕС скоро ще постигне съгласие за горна граница на цените на руския петрол. В момента се водят преговори в Брюксел.

Г-7 разглежда възможността за ограничаване на цените на руския суров петрол, транспортиран по море, в диапазона 65-70 долара за барел, съобщи дипломат вчера. Представителите на 27-те държави от ЕС обсъждаха въпроса с Г7 с цел да постигнат обща позиция до края на деня. Мненията в ЕС са разделени, като някои настояват за много по-ниски цени, а други – за по-високи.

Очаква се Г-7, включително Съединените щати, както и целият ЕС и Австралия, да въведат таван за цената на руския петрол, изнасян по море, който да влезе в сила на 5 декември. Този ход е част от санкциите, целящи да намалят приходите на Москва от износа на петрол, така че тя да разполага с по-малко средства, за да финансира инвазията си в Украйна.

[td_block_social_counter]

Последни новини