Френски съд разследва предполагаемо незаконно финансиране на кампаниите на Макрон

0
156

 

Във Франция е започнало съдебно разследване за предполагаемо незаконно финансиране и предполагаемо фаворизиране на кандидат-президентската кампания на Еманюел Макрон при първата му изборна победа през 2017-а и при новата през тази година във връзка с договори с американската консултантската група McKinsey & Company.

 

Френската финансова прокуратура потвърди, че е разширила съществуващото разследване за предполагаеми данъчни измами от страна на McKinsey, за да включи ролята на консултантската група в президентските изборните надпревари през 2017 г. и 2022 г.

Прокуратурата не потвърди, че разследването е насочено конкретно към кампанията на Макрон, но заяви, че в хода на разследването срещу компанията са се появили и елементи, хвърлящи сянка върху кампанията на настоящия президент.

От канцеларията на Макрон заявиха, че са взели под внимание разследването, като добавиха, че сега прокурорите трябва да вършат работата си „при пълна независимост“.

„Правосъдието е в правото си да води разследването в пълна независимост“, заключава лаконичен коментар на Президентството, докато бивши участници в кампанията твърдят пред медиите, че нищо не знаят за такива злоупотреби.

Консултантската компания McKinsey & Company отрича всякакви нарушения.

Ако се потвърди, че разследването е насочено към кампанията на настоящия президент, това ще бъде най-близкото до Макрон съдебно разследване, откакто той дойде на власт, обещавайки да прочисти политиката във Франция.

Президентите във Франция се ползват с имунитет, докато са на поста.

Разследването не води непременно до наказателно преследване или внушаване на вина. Може да отнеме години, преди такива изследвания да бъдат преустановени или да се стигне до съд.

Финансовият съд каза, че разширеното разследване е започнало в отговор на поредица от оплаквания от политици и асоциации.

Националният финансов съд, който води разследването, се занимава с крупни финансови и икономически нарушения. На неговия прицел се оказа през 2017 г. бившият десен кандидат Франсоа Фийон. Преди няколко дни беше осъден и Клод Геан, един от приближените на бившия президент Саркози.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here