Своеволия из Добруджа: как незаконно се разорават пасища, за да взимат евросубсидии

0
380

 

 

Земеделец от добричкото село Царевец разорава и засява с житни култури пасища под мълчаливия поглед на кметица, покровителствана от Нинова

 

В село Царевец, община Добрич явно всеки едър земевладелец и земеделски производител може да прави каквото си поиска, без да се съобразява с чии ресурси го прави. Важното е да владее повече и съответно да получава повече субсиди и печалба.

Такъв е случаят със собственика на „Агроевроплант“ ЕООД Пламен Николов, който като животновъд има право да ползва общински пасища, но… ги е разорал, за да засее житни култури на тях, научи BIG5 от свои достоверни източници. Придружаваме твърдението и със снимки на въпросния добруджански бизнесмен на фона на разораното пасище.

За да стане ясно за какво точно своеволие става въпрос, нека цитираме „Правила за ползване на пасищата, мерите и ливадите от общински поземлен фонд на територията на община град Добрич за стопанската 2022-2023 г.“:

„5. Мерки за опазване, поддържане и подобряване на мерите и пасищата

5.1. Условия за опазване и поддържане на пасищата:

            5.1.1. За почвения слой не се допуска:

нарушаване целостта на почвения слой – разкопаване, вземане на чимове, камъни, почва, разораване;

преминаването и движението с моторни превозни средства в самото пасище;

5.2. За биологично разнообразие – опазване и поддържане на местообитанията при паша, не се допуска:

унищожаването на видовете от флората чрез изкореняване, изкопаване, сеч, промени в ландшафта;“

Няма налично описание.Видимо Пламен Николов видимо е разорал пасището. Местните власти обаче, явно си затварят очите за подобни безобразия, които според информация на медията ни продължават от няколко години.

Докато в цялата страна се тръбеше за западане на животновъдството поради липса на пасища по животновъдните райони и се създадоха куп нормативни документи с цел правилното стопанисване на тези земеделски земи, така че да се използват от животновъдните стопани за основната им дейност, в района около с. Царевец се случваше и продължава да се случва точно обраното.

Пламен Николов е известен в района като развъждащ доходоносната порода Ил дьо Франс. Под претекст, че са необходими за животновъдното му стопанство, ръководеното от него дружество „Агроевроплант“ ЕООД наема всички пасища в землището на с. Царевец и ги обработва и засява неправомерно с други земеделски култури, за да спечели добре от реколтата им предвид ниския наем, разкри BIG5.

Няма налично описание.Според местни жители, земеделецът Пламен Николов е покровителстван чрез мълчаливото съгласие на несменяемата кметица на село Царевец Маргарита Стоянова.

Самата Стоянова трудно може да се даде за пример на добър местен управленец. Тя управлява селото от 1988 година, когато е 30-годишна, и винаги е била издигана от БСП. Публична тайна е, че е подкрепяна лично от лидерката на БСП Корнелия Нинова, която в името на това да се обгради с верни хора, явно е готова да си затваря очите за всякакви нарушения и нередности в с. Царевец.

Нека припомним медийни публикации от началото на 2020 година, в които въпросната кметица беше уличена в лихварство спрямо ромската общност в селото.

„Нашите циганите работят по Европата квото има там – порститутки, малко джобене, просия, това-онова, ама кат са върнат, Мама, дет я наричат кметицата Маргарита, взима всичката пара да я пази срещу 2% лихва” (правоговорът е запазен, б.ред.), цитира wow-media потърпевши от методите на управление на селската кметица.

И още: „Мойта Асенка проституирва цял месец, ама праща 5000 евро за мен и трите циганета, а кметицата вика: „Абе, ей, момче, дай парата да я пазя, че ще изгърмиш”, и аз й дадох”, откровен е прецаканият пишман съпруг. Договорът за охрана на еврото обаче е закрепен с каузата за 2 на сто лихва върху цялата сума.

Простата сметка показва, че за „охраната” на парите несменяемата управничка на Царевец прибира 100 евро като компенсация за усилията си да тури пачките в кметската каса.

Няма налично описание.Само може да гадаем каква е цената за мълчаливото ѝ съгласие общинските пасища да се съсипват заради печелбарство.

А местните жители очакват от заинтересованите институции да пресекат тази практика и да наложите на земеделците в района спазването на нормативните актове относно пасищата. Видно е, че без налагането на наказания за това поведение нищо няма да се промени, а „земеделецът“ Николов ще продължи да позира за снимки с тежките си златни ланци и гривни.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here