Скандал: Предлагал ли е Кирил Петков да даде кодовете за машините на БСП срещу оттегляне на техните промени в ИК?

3
268

 

Свиленски: Петков ни предложи да оттеглим закона и ще ни даде кодовете на машините

Кирил Петков се закани да съди Георги Свиленски за клевета

Петков нарече „лъжа“ твърдението на Свиленски, че е предлагал да даде на БСП кодовете за машините срещу оттеглянето на техните промени в Изборния кодекс

 

Кирил Петков ни предложи да оттеглим закона и ще ни даде кодовете на машините. Това каза в парламента Георги Свиленски от БСП.

„Ще ви кажа защо БСП иска този закон – защото вие откраднахте изборите.“ Така се обърна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски към депутатите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс.

„Защото вашият съпредседател и бивш министър-председател каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“. Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?“, продължи той.

„Сега казах само първото изречение, утре – второто, сряда и четвъртък ще е довършекът. На следващите избори ще останете само 15 души парламентарна група“, предупреди Свиленски и добави: „Българите ще гласуват с хартия, членовете на избирателните комисии ще броят и никой повече няма да има право да държи кодовете на машините в България.“

В отговор съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви, че ще съди за клевета Георги Свиленски. Това стана по време на 12-часовото заседание на парламента по промените в Изборния кодекс. Петков нарече „лъжа“ твърдението му, че е предлагал да даде на БСП кодовете за машините срещу оттеглянето на техните промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиената бюлетина. И уточни, че кодът за машините за гласуване е в ЦИК.

„Дадох ви възможност да поправите една грешка, която мисля, че вие донякъде несъзнателно сте направили. Но с вашето изказване сега аз мисля, че вие сте готов да излъжете директно хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск срещу вас, както подадох и срещу г-н Борисов“, каза от трибуната късно вечерта Петков.

„Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема“, добави той.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Моля да оттеглите твърденията си, за нещата, които съм ви казал. Аз ви казах, че сме готови да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините, за да повишим заедно доверието на хората и очакваме реални предложения“, заяви още бившият премиер.

Свиленски не се отказа от думите си. „Никога не съм си измислял и не съм говорил неверни неща от парламентарната трибуна“, отвърна той.

„Казахте – оттеглете закона и ще имате отворените кодове – това съм чул, това сте казали, какво сте искали да кажете е съвсем друг въпрос. Има два реда депутати, които ви чуха. Това сте казал, това съм чул. Какво сте искал да кажете е друг въпрос“, обърна се социалистът към Петков. „Защо 2 пъти настъпвате мотиката по един и същи начин, ще ви удари 2 пъти по един и същи начин“, предупреди Свиленски.

Депутатите се изказваха по общо 16 параграфа, но не гласуваха текстове.

източници: Dir.bg и bTV

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here