Русия и САЩ имат механизми за управление на ядрените рискове на равнище разузнавателни агенции, каза високопоставен американски дипломат

0
158

 

Русия и САЩ имат механизми за управление на ядрените рискове на равнище разузнавателни агенции, каза днес високопоставен американски дипломат, цитиран от Ройтерс.

 

Елизабет Руд, шарже д’афер в посолството на Съединените щати в Москва, уточни, че засега няма планирани срещи по въпроса.

По-рано този месец директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс се срещна в Турция с ръководителя на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и го предупреди, че има последствия за страната му, ако използва ядрени оръжия, каза Белият дом. Министерството на външните работи на Русия заяви, че двамата са обсъдили деликатни въпроси, които отказа да коментира.

От началото на войната в Украйна през февруари представители на руските власти на няколко пъти споменаха за възможна употреба на ядрени оръжия. Западът реагира остро и предупреди Москва да не прибягва до такъв ход на фона на неуспехите си на фронта.

„Директор Бърнс не договори нищо и не обсъди уреждане на конфликта в Украйна“ по време на срещата си с Наришкин, каза Елизабет Руд, която говори пред РИА Новости. Тя отбеляза, че ако е необходимо, може да бъде уредена нова среща по този канал, като уточни, че доколкото знае, засега „няма нищо планирано“.

Русия даде да се разбере, че е готова за разговори със Съединените щати на по-високо равнище. Кремъл обаче каза, че среща между президентите Владимир Путин и Джо Байдън на този етап изобщо не стои на дневен ред.

Представители на Русия и САЩ се събират утре в Кайро за разговори до 6 декември, които ще бъдат посветени на възобновяване на инспекциите на реципрочна основа по договора „Нов СТАРТ“ за съкращаване на ядрените оръжия. Москва обаче заяви, че е малко вероятно да бъде постигнат бърз пробив, отбелязва Ройтерс.

Елизабет Руд каза още пред РИА Новости, че Русия и САЩ продължават да обсъждат по „специални канали“ размяна на затворници, която да включва американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилан.

Грайнър не се е оплаквала от условията в наказателната колония, където излежава присъдата си по обвинения в притежание на наркотици, заяви Руд. Тя каза, че от американска страна се опитват да получат достъп до баскетболистката.

По-рано този месец Русия заяви, че се надява на размяна на затворници със Съединените щати, която да включва оръжейния търговец Виктор Бут.

източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here