САЩ не смятат за необходимо да обявят Русия за „терористична държава“

BIG5АКЦЕНТИСАЩ не смятат за необходимо да обявят Русия за "терористична държава"

 

Подобно решение би могло да се окаже дори контрапродуктивно, смята американската посланичка в НАТО

 

Съединените щати не смятат за необходимо в този момент да обявят Русия за „терористична държава“, а подобно решение би могло да се окаже дори контрапродуктивно, защото би рискувало да попречи на изпращането на хуманитарна помощ в Украйна и на износа на зърно от тази страна, заяви днес в Букурещ американската посланичка в НАТО Джулиан Смит, цитирана от Аджерпрес.

„Вашингтон смята, че това не е необходимо в този момент“, посочи тя, подчертавайки позицията, изразена от президента Джо Байдън и от други представители на американската администрация.

„Всъщност (подобно решение) би могло да бъде контрапродуктивно, тъй като би могло да забави или попречи на нашата способност да изпращаме хуманитарна помощ в Украйна или на износа на зърно от Украйна“, заяви Джулиан Смит на онлайн брифинг с международната преса преди срещата на външните министри на НАТО, която ще се състои във вторник и сряда в Букурещ.

„По тази причина фокусът на САЩ в тясно сътрудничество с много партньори и съюзници от цял свят е да използваме санкции и да идентифицираме начини за допълване на санкциите с цел да увеличим натиска върху (руския президент Владимир) Путин и неговия режим, но и да намерим средства за оказване на натиск върху икономиката. Всъщност, за да попречим на руската армия (…) да изгради нови способности в настоящия контекст (…) Така че не виждам никакво движение, със сигурност не и в САЩ, в посока към обявяване на Русия за „терористична държава“, обясни американската посланичка в НАТО в отговор на въпрос за възможността НАТО да обсъди подобно решение.

източник: БТА

[td_block_social_counter]

Последни новини