САЩ не смятат за необходимо да обявят Русия за „терористична държава“

0
135

 

Подобно решение би могло да се окаже дори контрапродуктивно, смята американската посланичка в НАТО

 

Съединените щати не смятат за необходимо в този момент да обявят Русия за „терористична държава“, а подобно решение би могло да се окаже дори контрапродуктивно, защото би рискувало да попречи на изпращането на хуманитарна помощ в Украйна и на износа на зърно от тази страна, заяви днес в Букурещ американската посланичка в НАТО Джулиан Смит, цитирана от Аджерпрес.

„Вашингтон смята, че това не е необходимо в този момент“, посочи тя, подчертавайки позицията, изразена от президента Джо Байдън и от други представители на американската администрация.

„Всъщност (подобно решение) би могло да бъде контрапродуктивно, тъй като би могло да забави или попречи на нашата способност да изпращаме хуманитарна помощ в Украйна или на износа на зърно от Украйна“, заяви Джулиан Смит на онлайн брифинг с международната преса преди срещата на външните министри на НАТО, която ще се състои във вторник и сряда в Букурещ.

„По тази причина фокусът на САЩ в тясно сътрудничество с много партньори и съюзници от цял свят е да използваме санкции и да идентифицираме начини за допълване на санкциите с цел да увеличим натиска върху (руския президент Владимир) Путин и неговия режим, но и да намерим средства за оказване на натиск върху икономиката. Всъщност, за да попречим на руската армия (…) да изгради нови способности в настоящия контекст (…) Така че не виждам никакво движение, със сигурност не и в САЩ, в посока към обявяване на Русия за „терористична държава“, обясни американската посланичка в НАТО в отговор на въпрос за възможността НАТО да обсъди подобно решение.

източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here