„Файненшъл таймс“: Разногласия в ЕС за нивото на ценовия таван за руския петрол

0
128

 

Въпреки че държавите членки на ЕС са склонни да се присъединят към мярката, все още не е постигнато съгласие по отношение на нивото на тази горна граница

 

Брюксел е в надпревара с времето да финализира предложения таван на цените за доставките на руски петрол през следващите дни, след като правителствата на страните от ЕС не постигнаха съгласие относно това къде да бъде поставен ценовият праг за петрола от Русия и дали да го свържат с по-широк кръг от санкции.  През целия уикенд в ЕС е имало разговори по темата, пише „Файненшъл таймс“.

Целта е въпросът да бъде уреден до крайния срок – 5 декември, когато влиза в сила договореното по-рано ембарго на ЕС върху морския транспорт на руски петрол.

Разговорите бяха в застой през последните дни, тъй като Полша поиска далеч по-нисък таван на цените от този, за който се застъпват от Европейската комисия.

Брюксел работи заедно със страните от Г-7 за прилагане на предложения таван на цените за морския руски петрол с цел да позволи търговията със суровината да продължи, но същевременно да се намали способността на Москва да финансира войната си в Украйна.

Инициативата ще забрани редица услуги, които са от съществено значение за превоза на руски суров петрол по море, освен ако суровината не се продава на или под ценово ниво, договорено от Г-7. Сред тези услуги са застраховането, финансирането, митническата и логистична обработка на товарите и др.

Въпреки че държавите членки на ЕС са склонни да се присъединят към мярката, все още не е постигнато съгласие по отношение на нивото на тази горна граница.

„Това е моментът, в който трябва да изпратим на Владимир Путин ясен сигнал, че сме единни“, споделя дипломат от ЕС пред британския вестник, критикувайки решението на Полша да се застъпва за нисък таван на цените.

Европейската комисия настоява за максимално ценово ниво от 65 долара за барел, но група от държави членки, водени от Полша, смятат, че това би било неефективно, защото е твърде близо до цената, която Русия вече получава на пазара, което означава, че санкцията няма да накаже Кремъл.

Суровият петрол Брент, който е водещ при определянето на цените в Европа, се търгува на ниво под 82 долара днес (бел. ред.) долара за барел. Руският петрол сорт Урал за сметка на това се търгува с отстъпка на около 66 долара за барел.

Варшава настоява за много по-ниска пределна цена с аргумента, че е необходимо да се гарантира, че петролните приходи на Путин ще бъдат ограничени. Високопоставен полски представител е коментирал в неделя, че неговото правителство подкрепя тавана на цените по принцип, но счита нивото от 65 долара за „изключително високо“ в сравнение с производствените разходи в Русия. Правителството на Полша също така иска горната граница на цените на петрола да бъде включена в по-широк, девети пакет от санкции на ЕС срещу Русия, но Комисията се опасява, че това може допълнително да затрудни преговорите, пише още „Файненшъл таймс“.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи в събота, цитиран от Ройтерс, че цената на руския морски петрол трябва да бъде ограничена до 30-40 долара за барел.

САЩ от своя страна са склонни да подкрепят по-високата горна граница заради опасения, че Русия може да намали производството на суровината, което да ограничи международното предлагане и от там – цените на черното злато отново да тръгнат нагоре.

Въвеждането в сила на горната граница на цените на петрола ще изисква действие не само от съюзниците от Г-7, но и единодушно съгласие между 27-те държави членки на ЕС, тъй като това означава изменение на вече договореното ембарго на ЕС върху руския морски петрол, което трябва да влезе в сила на 5 декември.

Източник: БТА

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here