Корнелия приплака самотно: Другари, върнете се в БСП

0
143

 

Обръщението на лидерката е на фона на предстоящото учредяване на нова лява формация

 

Публикуваме пълния текст на призива на Корнелия Нинова:

 

Обръщам се към напусналите БСП: Върнете се в партията!

Както знаете, президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ – Румен Петков, „Изправи се, България” – Мая Манолова, „Движение 21” – Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, „Нормална държава” на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев. Виждаме, че това са председатели на партии – всички бивши членове на БСП. Важно е това обединение около какво ще се случва – какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в такъв формат. Засега идеи не сме чули. Но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси. Това заявих на пресконференция в централата на партията.

Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП при други ръководства на партията. Правя тази уговорка, защото виждаме, че част от претенциите днес са към нас като ръководство. Припомням, че Георги Първанов и Румен Петков напускат през 2014 г., Татяна Дончева – през 2013 г., Мая Манолова – през 2015 г., след като става омбудсман и е задължена по закон да напусне политически субекти, Георги Кадиев и Симеон Славчев – през 2015 г. „Тоест това са партийни субекти, създадени от напуснали наши другари по време на ръководството на Сергей Станишев и Михаил Миков.

Ние, като ново ръководство от 2016 г. насам, положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява политика. С АБВ бяхме в коалиция и те имаха свой депутат в миналия парламент. С Татяна Дончева направихме опит за коалиция докато не стигнахме до нейното условие да си променим името на партията и  да станем „БСП-Движение 21” – неизпълнимо условие. За Мая Манолова работихме за кмет цялата софийска организация и тя ни напусна след като не спечели изборите. Георги Кадиев беше наш депутат в миналия парламент. Тоест ние положихме всички усилия да съберем тези субекти, които през годините са напуснали БСП, за да бъдем отново заедно и силни.

В публичното пространство в момента има много противоречиви послания около новото ляво обединение. Г-н Първанов казва: „Трябва обединение за промяна и за нови лица под формата на голяма лява коалиция”. Татяна Дончева го оборва и казва: „Не коалиция, а единен субект”. Тоест една обща партия. Костадин Паскалев: „Каним БСП в новото ляво обединение”. Въпреки че той е БСП като член на Националния съвет. Татяна Дончева го оборва: „Ние сме алтернатива на лицата, на курса и програмата на БСП.” Костадин Паскалев: „Ръководството на БСП да си изпълни задължението и да започне разговори за ляво обединение.” Татяна Дончева: „БСП първо да си смени ръководството и тогава ще отворим пътища за разговори.” Георги Кадиев: „Бих подкрепил равноотдалечено програмно правителство, подкрепено от БСП и ГЕРБ.” Петър Витанов казва: „Ако някой от БСП си го и помисля, „Позитано” ще му се стори тясно.

Картината става доста объркана от тези публични послания на субектите, които се събират утре, за да търсят ново ляво обединение. Затова ние казваме следното:

БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение вляво. Стигали сме дори и до коалиция от 26 партии преди година и половина. За нас тази тема е изключително важна. Всеки опит за обединение вляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва – върху какви идеи, да не представлява само амбиции за лична реализация.

Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП. Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно, с капацитета на всички, да търсим обединение и сила вляво.

Има такова решение на Националния съвет на БСП през 2016 г., което медиите нарекоха „амнистия в БСП. Това решение е в сила. Каним всички напуснали БСП да си възобновят членството. Обръщаме съм към организациите на БСП по места: отворете врати, приемете тези наши другари обратно, ако искат да се върнат в БСП.

Относно декларациите от партийни организации за „бърз” Конгрес на 10-11 декември и смяна на ръководството на партията – изчакахме тези декларации да постъпят официално и да решим дали да преместим Конгреса от февруари през декември. Информираме ви, че до този момент официално на „Позитано”, както си му е реда по Устав, са постъпили 6 декларации. Неофициално – това, което четем от медиите, е за още 17 такива, но още не са дошли. Тоест общо 23 такива декларации от 296 организации.

По Устав на БСП от датата на постъпване на декларациите до датата на Конгреса трябва да има 15 дни, а от днес, 28 ноември, до исканата дата, 10 декември, има 11 дни. Тоест Конгрес на 10-11 декември не може да има. Конгресът остава на 10-11 февруари.

Корнелия Нинова, фейсбук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here