Путин: Русия ще преориентира своя износ и внос към нови пазари

0
173

 

Русия и Казахстан подписаха ключова декларация за сътрудничество 

 

Русия пренасочва своя износ и внос към нови пазари, тъй като международната търговия е в криза, каза руският президент Владимир Путин на форум за междурегионално сътрудничество с Казахстан, предава ТАСС.

„Особено внимание се обръща на развитието на съвместна транспортна и логистична инфраструктура, премахването на ограниченията, които възпрепятстват търговията и инвестиционния обмен. Това е особено важно сега, когато международната търговия е в криза. Имайки предвид това, Русия изпълнява мащабни мащабни мерки за пренасочване на експортно-импортните си операции към нови пазари“, посочи руският президент.

Освен това, продължи Путин, се работи по оборудването и подобряването на ефективността на новите основни международни коридори: Изток-Запад и Север-Юг.

Днес Владимир Путин и Касим-Жомарт Токаев подписаха декларация по повод 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Руската федерация и Казахстан.

Русия и Казахстан изхождат от факта, че никога не трябва да се разпалва ядрена война, се казва в Декларацията. В нея се отбелязва, че Руската федерация и Казахстан потвърждават подкрепата си за Договора за зона, свободна от ядрено оръжие в Централна Азия от 8 септември 2006 г. (Семипалатинския договор) и отбелязват важността на завършването на процеса на неговото институционализиране чрез ратифициране на протокол към договора от всички държави, притежаващи ядрени оръжия.

Русия и Казахстан ще продължат да създават и благоприятни условия за осигуряване на взаимен транзит на енергийни ресурси, се посочва в декларацията. Двете страни ще засилят сътрудничеството в горивно-енергийния сектор, включително в областта на проучването и разработването на нефтени и газови находища, както и в областта на транспортирането на енергийни ресурси.

Руската федерация и Република Казахстан отбелязват необходимостта от възможно най-скорошно влизане в сила на Конвенцията за правния статут на Каспийско море от 12 август 2018 г., спазването на всички принципи на дейността на крайбрежните държави на Каспийско море, предвидени от тази конвенция, за да се повиши ефективността на каспийското сътрудничество, прилагането на суверенните и изключителни права на страните от Каспийския регион, както и за упражняването на тяхната юрисдикция“, се посочва в документа.

„Руската федерация и Република Казахстан полагат усилия за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космическото пространство и разполагането на оръжия в космическото пространство, превръщането му в арена на военна конфронтация, потвърждават необходимостта от допълнителни практически мерки за развитие на многостранен правно обвързващ правен акт за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство, който предвижда забрана за разполагане на оръжия в космоса, както и за използване на сила или заплаха от сила срещу или с помощта на космически обекти “, се казва в документа, подписан от президентите Путин и Токаев.

превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here