Радев за партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Да се направи правителство на база коалиционно споразумение

0
133

 

„Български възход” на консултации при президента

 

В изпълнение на разпоредбите на Конституцията провеждаме консултации за съставяне на правителство. Предоставих достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят разумен начин за съставяне на кабинет. Не виждам резултат в тази посока – напротив, вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се занимава с проблемите на българските граждани и законите по ПВУ, и други важни закони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам.

Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с най-малката парламентарна група – на „Български възход“.

Вашата ПГ има отговорности с присъствието си в НС, макар и най-малка като брой, обърна се Радев към лидера на партията Стефан Янев.

Далновидното и разумно политическо поведение изискват последователност на заявените позиции с реалните действия. Заявихте готовност за диалог с всички сили за съставяне на правителство, какви са ви приоритетите, попита още Радев.




 

„От началото на тези консултации измина месец. Предоставих достатъчно време на политическите партии да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят консенсус за кабинет, но не виждам резултат в тази посока. Напротив, вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се фокусира върху проблемите на българите, попълването на състава на органи с изтекъл състав и други закони, парламентът реши да се занимава в Изборния кодекс“, заяви президентът Румен Радев.

Той попита „Български възход“ за оценката им за дневния ред на НС и какви мерки биха подкрепили – далновидната политика и поведение изискват последователност и припокриване на заявките действия. Вече заявихте готовност за диалог, какви приоритети ще следвате по тази заявка, обърна се към тях Радев.

Нашето поведение е устойчиво. От самото начало не търсим конфронтация, нови разделителни линии а диалог. Проблемите са много. Решаването на проблемите на хората, на ежедневието, са важните въпроси, по които трябва да се търсят решения”, заяви Стефан Янев.

„Отивайки на избори, ще бъдат решени тясно партийни въпроси, но не и важните за хората въпроси, заяви в отговор Стефан Янев.

„Има въпроси свързани с Шенген, които са по-фундаментални от Плана за възстановяване и устойчивост. Въпросите свързани с инфлацията, с цената на живота, са по-важни”, каза Янев.

„Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. Усилията за полагане на кабинет са основополагащи”, каза Янев.

Според него дори правителството да бъде експертно, то трябва да бъде подкрепено от партиите. „Не трябва водещо да бъде името на правителството, а принципите и приоритетите, около които ще се водят разговорите, както и хоризонтът на действие“, каза още Янев.

Той допълни, че за такива разговори са необходими контактни групи по различните политики, които да подготвят коалиционно споразумение.

„За нас не е от значение, кой ще е водещият в тази коалиция. Възможно е да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат. Ако се стигне до трети мандат – това включва разговори с всички партии“, заяви още лидерът на „Български възход“.

В понеделник се слага финалът на консултациите при президента за съставяне на редовен кабинет.

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на проучвателните мандати отне точно два месеца. Президентът посочи, че е дал достатъчно време за диалог и обясни, че ако партиите искат избори- мандатите могат да бъдат връчени изключително бързо.

Според Конституцията президентът дава първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ-СДС, а втория – на „Продължаваме Промяната”. Третият се дава на парламентарна група по избор на Държавния глава.

Румен Радев вече заяви, че ако се стигне до там- неговата цел е третият мандат да се връчи чак след Нова година, за да може извънредните избори да бъдат най-рано през март.

При трети мандат – независимо дали ще бъде връчен на нас или на когото реши президентът, аз си представям сценария за провеждане на разговорите по този начин – от най-малките, заяви Стефан Янев.

„Преди да се направи общ разговор – дали ще е лидерски, дали между специалисти – трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство, което аз наричам 160+“, е позицията на лидера на най-малката парламентарна група – тази на „Български възход“ Стефан Янев.

Той смята, че фокусът на разговорите трябва да е търсене на решения в краткосрочен до средносрочен период – до 1 година. „Трябва да се търсят решения на социалните проблеми, проблемите с енергетиката и т.н., обясни Янев. Неговото мнение е, че един антикризисен кабинет трябва да е максимално компромисен и приет от партиите.

Попитан дали би бил кандидат за премиер, Янев каза, че това е въпрос на разговори. „Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам“, допълни той. Бившият служебен премиер не скри, че има идеи за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министри, но сега не бил моментът да ги обявява. „Предстоят разговорите за първи и втори мандат. Нека не взривяваме диалога, започвайки отзад напред“, посочи Янев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here