Гълъб Донев: Не приемам упреците на ПП и БСП, че служебното правителство не си е свършило работата по темата „Шенген“

0
128

 

Това, че България не получи на Съвет по правосъдие и вътрешни работи „да“ за Шенген, не  означава, че сме претърпели някакъв провал. Ние ще работим до последно и аз съм сигурен, че България ще стане член на Шенген, коментира служебният премиер

 

„Убеден съм, че България е правова държава. Не бих казал, че е корумпирана държава“. Това каза в ексклузивно интервю за bTV служебният премиер Гълъб Донев във връзка с отказа да ни приемат в Шенген.

Относно корупцията той уточни: „Има отделни практики, които надявам се органите много бързо да работят и да разкрият всеки сигнал и всяка практика за прилагане на корупционни схеми или други механизми и практики, така че да докажем, най-вече пред българските граждани, че българските лица, които заемат висши държавни длъжности, всички лица, които работят в държавна общинска администрация, отговарят на етичните стандарти и етичните норми и няма съмнение в практики, които водят към корупция“.

Служебният премиер подчерта, че Шенген е национален интерес за България, но не трябва да се забравя, че е и общоевропейски интерес.

По думите му неговото изслушване пред Народното събрание по темата „Шенген“ се е превърнало в политически пиар на гърба на служебното правителство. „Не приемем упреците на „Продължаваме промяната“ и БСП, че служебното правителство не си е свършило работата. Точно обратното – служебното правителство активизира всичко онова, което не беше свършено“, подчерта Донев.

Ще има ли на държавно ниво бойкот на Нидерландия и Австрия?

„Ние трябва да действаме съгласно общия интерес на България. А това, че България не получи на Съвет по правосъдие и вътрешни работи „да“ за Шенген, не  означава, че сме претърпели някакъв провал. Ние ще работим до последно и аз съм сигурен, че България ще стане член на Шенген“.

Така служебният премиер отговори на въпроса дали ще има на държавно ниво бойкот на Нидерландия и Австрия, които ни спряха по пътя към зоната.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Той напомни, че Нидерландия е един от лидерите по инвестиции в България. Припомни също, че позицията на парламента на Нидерландия – на долната камара, е в подкрепа на България. Служебният премиер напомни, че този вид междудържавни проблеми трудно решават с бойкот, а изискват друг подход. Ще предприемем съответните дипломатически стъпки, допълни той.

Министър-председателят е категоричен, че България пази добре границите си и съответно границите на Европейския съюз.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here