БСП към президента: Наложете вето на военната помощ за Украйна

0
122

 

От ПГ „БСП за България“ изтъкват конституционни, юридически и морално-политически причини за налагане на вето

 

Парламентарната група на „БСП за България“ изпрати писмо до президента Румен Радев, в което настоява държавният глава да наложи вето на закона за ратификация на споразумението за предоставяне на оръжия на Украйна.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна Радев да наложи вето на приетия от Народното събрание законопроект. Според нея той е противоконституционен. Нинова се позова и на публични изяви на президента, в които той твърди, че изпращането на оръжия на Украйна може да вкара България във война.

Ето и текста на писмото:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Днес, 16 декември 2022 г., при второто гласуване на Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, внесен от Министерския съвет (вн. 7.12.2022, г., № 48-202-02-10), ясно се очерта Коалиция на войната, съставена от няколко парламентарни групи.

Господин Президент, от името на Парламентарната група „БСП за България“ официално се обръщаме към Вас с призив да наложите вето върху приетия закон.

Според Българската социалистическа партия и коалиционните ѝ партньори имате две групи основания за това: конституционни и юридически, и втората – морално-политическа.

Конституционно-юридически

В чл. 1, ал. 3 на Споразумението е записано: „…(3) Изменението на списъка по параграф 1, вкл. замяна и/или добавяне на ново имущество, се извършва с Решение на Министерския съвет на Република България по искане на украинската страна и при възможност за българската страна. Това изменение не се счита за промяна на настоящото споразумение.“

Чрез този запис се заобикаля Народното събрание (чл. 85, ал. 1 КРБ). Този приет днес текст противоречи на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което е закрепено, че анексите към него не подлежат на ратификация в Народното събрание. Аргумент ни дава и Законът за международните договори на Република България – „чл. 15. Когато международният договор подлежи на ратифициране съгласно Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира договора със закон.

(2) Когато Конституцията не изисква международният договор да бъде ратифициран, Министерският съвет го утвърждава с решение.“

Господин Президент, Вие имате и морално-политически причини да наложите вето, а именно:

На 7 октомври 2022 г. заявявате: „Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна.“ Цитирам: „Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на българите чии интереси обслужват.“ На 25 октомври: „Войната, която разширява не само своя пространствен обхват, но и формите ѝ на противопоставяне, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам. Затова още веднъж призовавам за разум и отговорност.“

„БСП за България“ също е за разум и отговорност и се обявява за пореден път срещу въвличането на България по какъвто и да е начин във войната в Украйна, за разрешаването на конфликта по мирен и дипломатически път.

Ние помним и други Ваши думи – „в НАТО няма правило и документ, които да задължават дадена държава да предоставя оръжия на трети страни“.

Ето защо, господин Президент, апелираме към Вас – в изпълнение на Вашите конституционни правомощия, в защита на Конституцията и Вашите убеждения, изложени публично, да наложите вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, внесен от Министерския съвет, внесен от Министерския съвет на 7.12.2022, г., № 48-202-02-10, и приет на 16.12.2022 г.

Президентът Румен Радев е разговарял с държавния секретар на САЩ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here